Egy jegy legyen csak magyarból vagy maradjon két osztályzat?
Külön a nyelvtan és irodalom...vagy együtt
Kérném a véleményeteket. Köszi
Két jegy legyen!
Ugyanis a magyarban az irodalom egyre inkább elnyomja a nyelvtant. Ha egy jegy lenne, akkor a nyelvtan még inkább eltűnne.
Sőt, még a nyelvtan és kommunikációt erősíteném az irodalom rovására, hiszen anélkül nincs helyesírás.
Mivel a magyar nyelv és az irodalom csak abban fedi egymást, hogy a nyelvet használjuk írásra, másban meg külön tudomány, így természetesen a két jegy indokolt. Ugyanígy össze lehetne vonni akár a biológiával is a nyelvtant, annak a jelenségeit is a nyelv szabályai szerint írjuk le.
Ha a könyvtárat nézzük, ott is külön kezelik az irodalomtudományt és a nyelvészetet, aki irodalomtudós, nem tud annyit a nyelvről, mint egy nyelvész. Természetesen itt nagyobb az átfedés, mint mondjuk a matematika és a földrajz között, de attól még külön fogalmakat használ.
A nyelvhasználat, a nyelvtani szabályok, szakszavak minden tudományban megtalálhatók, az összes résztudomány valahol összekapcsolható, mégis szétválasztjuk. Összekapcsolható lenne pl. a testnevelés és a biológia, hiszen pl. együtt lehetne tanítani az izmok működését. És még lehetne sorolni, csak ehhez kell egy kis rálátás a tudományokra, hogy lássuk, mi hogyan kapcsolódik össze.
(Egyébként nem tudom, miért ne lehetne ez kérdés egy "Házi feladat kérdések" alkategóriában, amikor feltételezhető, hogy ez egy tanórára - valószínűleg nyelvtan - szánt vitafeladat.)
15/F vagyok, szerintem is jobb a 2 jegy mert átláthatóbb a szülőnek, hogy melyik jobb melyik rosszabb.
nekem mondjuk mind1, mert 4 vagyok mind2-ből X"D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!