Gázelegy átlagos moláris tömegében mit rontok el?
Mennyi lehet annak a hidrogén-oxigén gázelegynek az átlagos moláris tömege,
amelyben a reakciót követően a maradék gázban, a víz lecsapódása után a parázsló gyújtópálca lángra lobban?
A) 2,0 g/mol
B) 8,5 g/mol
C) 12 g/mol
D) 23 g/mol
E) 35 g/mol
Én itt a 35g/mol-ra gondoltam, mert a parázsló gyújtópálcával az oxigént lehet kimutatni. Szóval az O2 M-jét vettem, ami 32g/mol, és mivel annál csak a 35 a nagyobb azt hittem az a jó megoldás. De elvileg a 23 g/mol a jó válasz. Ezt hogyan kellett volna levezetni helyesen?
Ugye a kérdés a meggyújtás előtti gázelegy átlag moláris tömegét kérdezi.
Valamint tudjuk hogy reakció után oxigén marad. Ebből következik az hogy hidrogén már nem lehet a rendszerben.
A reakció egyenlet szerint tudjuk hogy a tökéletes égéshez 3 mol gáz kell. 2 mol H2 és 1 mol O2. Ebből tudjuk hogy a tökéletes durranó gázelegy moláris tömege 12 g/mol. De mivel tudjuk hogy többlet oxigén volt a rendszerben az átlag moláris tömegnek nagyobbnak kell lennie 12-nél, mivel az O2 a nehezebb komponens.
Így két válasz maradt a D és az E. Az E-t azért zárhatjuk ki mert a tiszta O2 moláris tömege 32g/mol. Így lehetetlen hogy 32g/mol-nál nagyobb legyen a moláris tömege a rendszernek. Így marad egyedül a D válasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!