Vörösfoszfor kötéseiben egy kis segítség?

Őszintén szólva nem igazán értem a kérdésedet, szerintem valamit nagyon félre érthettél.
"Én arra tippeltem volna, hogy a láncokon belül lenne diszperziós"
Az indukált dipól-indukált dipólus a leggyengébb másodrendű kötés. Nem képes arra hogy fent tartson egy láncot pláne mivel a ennek a kötésnek önmagában nincs "iránya". A kötés a részecskék rezgéséből ered és mivel a rezgés folyamatosan változik minden rezgésnél egy új dipol központ alakul ki.
"mert hát a fehérfoszforban is így van, és a láncok között van kovalens"
A fehér foszfornak nincs lánca. A fehér foszforban a P4 egységekben van csak kovalens kötés. Az egységek között pedig csak masodrendő kötőerők hatnak.
"ami megadja az atomrácsos jelleget"
A fehér foszfor molekula rácsos és úgy is viselkedik.
Meg gondolj bele van egy 3 dimenziós vörös foszfor kristályrácsod, amiben vízszintesen futnak a láncok és függőlegesen pedig dipoláris erők tartják össze őket. Ha megcseréled a kovalens és dipólus kötést akkor ugyan azt a szerkezetet kapod csak 90°-al elforgatva. Ugyan úgy a kovalens kötés tartja össze a láncokat csak most már függőlegesen és vízszintesen pedig a láncok között dipólus kötőerő hat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!