Kloridion és klór molekula tömege miért egyenlő?
Egy elektrolízis feladatnál számoltuk ki, hogy hány gramm klór molekula válik ki 3,5 A hatására 38500 s alatt. A képletünk ez volt:
m(Cl2)=m(Cl-)=M(Cl)*I*t/z*F
Egyszerűen nem értem ezt. Két Cl- ion kell, hogy egy Cl2 létrejöjjön, így a Cl2 tömegének a Cl- kétszeresének kéne lennie nem?

A klorid ion moláris tömege fele a klór molekuláénak.
A képlet meg nem nagyon értem hogy miért ez, valószínűleg lemaradt belőle egy kettes.
Igen, pont ezért nem értem én sem. A feladatot így fejeztük be:
2 Nacl-> 2Na + Cl2
m(Cl2)=m(Cl-)= 35,5*3,5*38500/1*96500=49,57
n(Cl2)=m(Cl2)/M(Cl2)=49,57/71=0,6982 mol
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam meg a kérdést. Azt nem értem igazából, hogy miért az M(Cl)-t használjuk az m(Cl2) kiszámításánál. Az világos, hogy az M(Cl) és M(Cl-) azonos kb, így az m(Cl-) kiszámítására használhatom az M(Cl)-t a képletben, de nem értem, hogyan lehet az m(Cl2)=m(Cl-).

ebben az a beugratás hogy nem azt kérdezte hogy hány mol klór fog leválni hanem hogy hány gramm. 10g Cl- az ugyan úgy 10g Cl2 (csak a mólok mennyisége változik).
Nem tudom hogy a "m" mit takar mert ha molt akkor hibást mert egy mol Cl2 nem egyenlő 1 mol Cl- -al. Így azt nem értem hogy minek van ott mert ha még tömeget jelölne okés lenne, de így még nem láttam tömeget jelölve.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!