Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valaki tud segíteni kémia...

Valaki tud segíteni kémia háziban?

Figyelt kérdés
Hány ml 96 m/m%-os tömény kénsav oldat szükséges 0,1 mol vas teljes feloldásához?
2022. márc. 16. 15:38
 1/2 anonim ***** válasza:
Ehhez tudni kellene a 96 m/m%-os kénsav sűrűségét. Akkor meg lehetne oldani.
2023. máj. 26. 17:02
 2/2 anonim ***** válasza:

Előző vagyok. Közben megtaláltam egy táblázatban itt:

[link]

Tehát a 96 m/m%-os kénsav sűrűsége: 1,8355 g/cm^3.

Így már ki tudjuk számolni:

A reakcióegyenlet a következő:

Fe + H2SO4 -> FeSO4 + H2

Ebből látható, hogy a vas és a kénsav 1:1 arányban reagálnak egymással, tehát 0,1 mol vas teljes feloldásához szintén 0,1 mol kénsav kell. De ez tiszta kénsav kell, legyen, és így azt kell kiszámolni, hogy ez vízzel kicsit hígítva mekkora térfogatú.

Először kiszámítjuk a kénsav moláris tömegét, és abból a tömegét:

M(H2SO4)=(2*1+32+4*16)g/mol=98 g/mol. (A zárójel csak azért van, hogy ne kelljen 3-szor kiírni a g/mol-t.)

Most kiszámítjuk a 0,1 mol kénsav tömegét: m=n*M=0,1 mol * 98 g/mol = 9,8 g.

Ez tehát tisztán az oldott anyag. Ebből az oldat tömegét megkapjuk a tömegszázalék segítségével: m(o.)=m(o.a.)/((m/m%)/100%)=9,8 g / 0,96 = 10,2083 g. Ez tehát a vízzel (csak egy picit, mert majdnem 100%-os) hígított kénsavoldat tömege. Ennek a térfogatát pedig megkapjuk a sűrűség segítségével: V=m/rhó=10,2083g/(1,8355g/cm^3)= 5,56161 cm^3. Ennyi ml kénsav kell tehát, mert a ml=cm^3. Remélem érthető voltam, és kapok zöld kezet. :)

2023. máj. 26. 18:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!