Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mikor jelent meg először a...

Mikor jelent meg először a kért motívum?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Irodalomból az egyik kérdésben motívumkutatást kell csinálni. Én be is írtam, hogy első kért motívum, de nem adott be semmilyen találatot.

Mikor jelent meg először a kert motívum?

2022. márc. 1. 11:36
 1/4 A kérdező kommentje:
Kijavította a telefonom. Kert motívumot akartam írni.
2022. márc. 1. 11:36
 2/4 anonim ***** válasza:

A költészetben és irodalomban gyakran találkozunk a kert értelmezéseivel. Ezek egyike „a haza mint kert" értelmezés. „Virágos kert vala híres Pannónia, melyet öntöze hiven Szűz MÁRIA. Kátholika hitnek bő volt szép virágja, bé homályosodott örvendetes Napja." - fogalmaz a Szent István királyrúl című ének. Ennek különlegessége még, hogy a versszakok kezdőbetűi összeolvasva az „Árvakert" szót kapjuk.

A kert egyik típusa az ún. sorskert (élet és halálkert), amelyre a leggyakoribb példa az édenkert. Ebbe a kategóriába sorolható a Heszperidák kertje, melynek almafája közvetlenül az alvilág bejáratánál található, továbbá az ismert tündérmesében szereplő Árgirus kertje is.

„A „szerelem kertje" téma narratív lírai dal formájában (időszámításunk előtti VI. - V. században) már megfogalmazódott Kínában. [...] A japán „szerelem kertje" versek igen rövidek, és általában a tavasz közeledtéről szólnak, bennük leggyakrabban a cseresznyevirág, a szilvafa, a csalogány és a vadlibák szerepelnek". Ezen felül a mezopotámiai, egyiptomi és iszlám kultúrában megjelenő kertszimbólumokra is találhatunk példákat.

Az irodalmi művek harmadik kerttípusa az ún. mulatókert. Jó példája ennek Epikurosz kertje, mely az „élet mértékkel való, bölcs élvezetének jelképe.

[link]

Ezekből már tudsz mazsolázgatni.

2022. márc. 1. 12:38
 3/4 anonim ***** válasza:
A Bibliában is megjelent.
2022. márc. 1. 12:52
 4/4 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm. Tudom, hogy sok helyen megjelenő a kert motívum, de sehol se találtam, hogy hol jelent meg először. Lehet, hogy nem is fogom. Már minden oldalt megnéztem
2022. márc. 1. 21:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!