A befőttesüvegen levő celofán felülete homorú. Mi a magyarázata?
Valami részletezés?
Én ennyi infóból két dolgot tudok elképzelni:
1. melegen lett rátéve a celofán, és mivel a hideg levegőnek kisebb a térfogata, ezért homorú. Bár 100 fokos üvegen szerintem elolvadna a celofán, aki meg képes megvárni, hogy lehűljön, annak a háziasszonynak meg csak gratulálni tudok, mert addigra megromlott a lekvárja. Kivéve persze ha tartósítószerezi, brr.
2. már az üvegben lezárás után olyan kémiai folyamat indult el, ami tömörebbé teszi a tartalmát (igen, létezik ilyen, molekuláris szinten is), és emiatt szippantja be a celofánt.
Akkor az, amit elsőre írtam. Meleg üvegre kerül rá, és ahogy kihűl az üveg, megnő a levegő sűrűsége, ergo kisebb helyet foglal. Ha nem celofán, hanem tető lenne rajta, akkor vákuum keletkezne az üvegben, mert a tető nem lesz homorú. Ezért szokták először késsel megpiszkálni oldalt, hogy a vákuumot megszüntessék.
Egyébként ha van lehetőséged, próbáld ki a dolgot, egyszerűen jó forró vízzel (ami a csapból kijön) mosd át az üveget, vagy töltsd fel vele, celofánozd le és várd meg, amíg kihűl. Pohárral vagy bármivel is működik.
bocsi lehet későn...
am a vákum szt. én úgy tom
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!