Egységnyi sugarú gomb köré forgaskupot írunk. Mekkora annak a kúpnak a nyilasszoge, amelyiknek a legkisebb a felszíne??
Én így csináltam:
“A” forgaskup felszíne.
“a” alkotó.
“r” gomb sugara.
“x” a forgaskup alapkorenek sugara.
Vegyük a forgaskup tengelymetszetet.
A=(a*r/2)+(a*r/2)+(2x*r/2)
Innen kellene számtani és mértani közép közötti összefüggést kihozni.
A=a/2+a/2+x
A=a+x
Ezek szerint a=x esetén lesz a legkisebb a felszín.
De nem jó a megoldás.
Valaki tud segíteni hogy mit rontok el?
Bocsánat nagyon rosszul írtam.
Kezdjük az elejéről.
És az elejéről valaki tudna segíteni?

A forgáskúp felszíne: A=pi(ax+x^2). Összekeverted a kétféle sugarat.
A/pi=ax/2+ax/2+x^2
És akkor az r=1 ismeretében összefüggést kellene találni x és "a" között. Pl. (a-x):r=sqrt(a^2-x^2):x, vagyis (a-x)x=r*sqrt(a^2-x^2)
Ebből kellene felírni a felületet úgy, hogy csak a-t vagy x-et tartalmazzon. (Vagy valami a és x kombinációt, amit átnevezünk egy új változónak.) És utána a felületet úgy kellene felbontani tagokra, hogy a tagok szorzatában csak r és más konstansok maradjanak. Akkor ki lehetne mondani, hogy a felület akkor lesz minimális, ha az említett tagok egyenlőek.
De hogy ezt milyen trükkökkel lehetne véghezvinni, azt nem tudom.

Egyébként numerikus közelítéssel az jött ki, hogy a felület akkor a legkisebb, ha a forgáskúp magassága a beírt kör sugarának 4-szerese.
Akkor a=4,243 x=1,414 és A=8*pi.

Ugye a kúp tengelymetszete egy egyenlő szárú háromszög, aminek a csúcsszöge a kúp nyílásszöge, amit én 2*α-val fogok jelölni.
Ezt a háromszöget a szimmetriatengelye két derékszögű háromszögre osztja, amik átfogója az alkotó, az α-val szemközti befogó pedig az alapkör sugara, tehát a szinusz definíciója alapján
x = a*sin(α).
A háromszög területét számolhatjuk a beírt kör sugarából és az oldalak hosszából, mivel a beírt kör középpontját a csúcsokkal összekötve 3 kisebb háromszögre oszthatjuk az eredeti háromszöget, amik magassága mindig a beírt kör sugara r, és a hozzá tartozó alap a háromszög oldala, tehát
T = a*r/2 + a*r/2 + 2*x*r/2 = (a + x)*r.
Megjegyzem, hogy r itt egyezik a kúpba írt gömb sugarával.
De úgy is számolhatjuk a területét, hogy az alap középpontjára tükrözve parallelogrammává egészítjük ki, melynek magassága éppen a csúcsszög szinusza és a mellette levő oldal szorzata, így a területe a*a*sin(2*α), tehát az eredeti háromszög területe
T = a^2*sin(2*α)/2 = a^2*sin(α)*cos(α).
Mostantól bevezetem az s = sin(α) és c = cos(α) jelöléseket.
Szóval a tengelymetszet területét kétféleképpen is kiszámoltuk, ezek nyilván egyeznek:
(a + x)*r = a^2*s*c,
ebbe helyettesítve x-et a második bekezdésből
a*(1 + s)*r = a^2*s*c --> a = r*(1 + s)/(s*c),
és
x = a*s = r*(1 + s)/c.
Most lényegében az történt, hogy az alapkör sugarát és az alkotó hosszát kifejeztük a (fél)nyílásszög szinuszával és koszinuszával, aminek a függvényében minimalizálni akarjuk a felületet.
A kúp felszíne
A = π*x^2 + π*x*a = π*r^2*(1 + s)^2/c^2 + π*r*(1 + s)/c*r*(1 + s)/(s*c) =
A = π*r^2*((1 + s)^2/c^2 + (1 + s)^2/(s*c^2)) = π*r^2*(1 + s)^2/c^2*(1 + 1/s).
Most használjuk, hogy c^2 = cos(α)^2 = 1 – sin(α)^2 = 1 – s^2, amivel
A/(π*r^2) = (1 + s)^2/(1 – s^2)*(s + 1)/s = (s + 1)^2/(s*(s – 1)),
ahol az adott konstansokkal (π és r) osztottam, mivel ezek nem befolyásolják a minimum helyét.
Az egyszerűsítéseket megtehettük, mivel 0 < α < π/2, tehát s és c mindenhol pozitívak, konkrétan 0 és 1 között vannak (a határokat nem megengedve).
Ennek a függvénynek (analitikai megfontolások alapján) akkor van minimuma, ha s = sin(α) = 1/3, így a kérdéses nyílásszög
2*α = 2*arcsin(1/3).

Nah, azért írok, mert az A/(π*r^2) utolsó tényezőjét elírtam, helyesen az 1 – s, tehát
A/(π*r^2) = (s + 1)^2/(s*(1 – s)).
Viszont a szélsőérték hely megkeresésére jobb ötletem nincs, mint hogy ezt deriváljuk, és keressük a zérushelyét. Továbbra is szem előtt tartva, hogy 0 < s < 1.
A deriváltra s szerint:
A'/(π*r^2) = (2*(s + 1)*s*(1 – s) – (s + 1)^2*(1 – 2*s))/(s^2*(1 – s)^2).
Egy tört akkor 0, ha a számlálója 0, így a számlálóban a kivonandónak és kisebbítendőnek egyenlőnek kell lennie:
2*(s + 1)*s*(1 – s) = (s + 1)^2*(1 – 2*s), \\ osztva (s + 1)-gyel
2*s*(1 – s) = (s + 1)*(1 – 2*s),
2*s – 2*s^2 = s – 2*s^2 + 1 – 2*s,
2*s = 1 – s,
s = sin(α) = 1/3.
Mivel csak 1 zérushely van, és az értelmezési tartomány szélein – a megfelelő irányokból – végtelenbe tart az eredeti függvény, ezért ennek kell legyen a globális minimum hely. Innen a nyílásszögre
2*α = 2*arcsin(1/3) ≈ 38,942°.
Ez pedig összhangban van a numerikus eredményekkel, mert ebből
A/(π*r^2) = (s + 1)^2/(s*(1 – s)) = (4/3)^2/(1/3*2/3) = (16/9)/(2/9) = 8,
tehát A = 8*π*r,
továbbá a Pitagorasz-tétel és a területképletek alapján nem túl bonyolult ellenőrizni, hogy
x = sqrt(2)*r,
a = 3*x = 3*sqrt(2)*r,
h = 4*r,
…
Köszönöm szépen a választ.
Azért jó kis feladat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!