Egy másodfokú egyenletnek hány féle levezetése lehet, és melyik a legkönnyebben?
Példa:
(x+3)²-(x+2)³=19
A könyvemben, ahonnan kivettem, nincs szó róla, hogy harmadfokú lenne. De elfogadom, hogy az
Másodfokú egyváltozós egyenletek alá van sorolva. Nem tudok ezekről szinte semmit.
De szívesen fogadnék magyazatokat ezzel a feladattal kapcsolatban is. Igaz, még ez nekem magas szint.

Ez így, ahogy van, harmadfokú. Kifejtve x^3+5x^2+6x+18=0.
Egy valós gyöke van: −4.550713064.
Esetleg a 3-as kitevő az sajtóhiba és az is 2 lenne. De akkor csak elsőfokú az egyenlet.

Ez a könyv a "bohócos" (bűvészes) könyvben van benne. Sajnos van egy pár sajtóhibás feladat benne, úgyhogy nem kell meglepődni.
Valószínűleg ez akart az egyenlet lenni:
(x+3)³-(x+2)³=19
Mert ez kibontás után valóban másodfokú lesz, ráadásul hiányos másodfpkú, ami egy egyszerű kiemeléssel megoldható;
3x²+15x=0, amiből
3x*(x+5)=0 lesz, ennek pedig két megoldása x=0 és x=-5.
Az a) részfeladat szerint ennek az egyneletnek csak az x=0 lesz a megoldása (vagy még az sem, attól függően, hogy a 0-t természetes számnak vesszük-e vagy sem (Magyarországon többnyire annak szokták venni)), a b) szerint pedig mindkettő megoldás lesz.
Sziasztok, köszönöm szépen a válaszokat! :)
Nem tudtam, hogy vannak benne sajtóhibák, mármint a könyvben. Ez nekem új információ.
Amúgy kérdezték privátban, hogy hanyadikos vagyok. 11. osztályba készülök vissza, mert annak idején megszakadtak a tanulmányaim.
Köszönöm a segítséget mégegyszer, jó éjt nektek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!