Forgásszimmetrikus test térfogat számítás?
üdv. Egy forgásszimmetrikus gödör térfogatát szeretném kiszámolni. Volt egy olyan módszer,ahol a test metszetének területét kellett talán 4xPI -vel szorozni???
Csináltam egy kézzel rajzolt skiccet,hogy milyen területre gondolok (sraffozott).
Valaki tudna segíteni,hogy így hogy tudok térfogatot számítani? A metszet területét ki tudom számolni.

Integrálással tudod kiszámolni;
Ehhez az kell, hogy a gödör aljára illessz egy integrálható függvényt. Ami még kellene, hogy ezt a függvényt invertálni kellene, mivel a képlet az x-tengely körüli forgatással nyert test térfogatát hatrozza meg, jelen esetben pedig a forgástengely az y-tengely.
Persze van más megoldás is, és nagyban függ a megoldási módszer megválasztása attól, hogy mennyire akarsz pontos eredményt kapni. Például megteheted azt is, hogy a gödröt megfelelően vékony szeletekre felvágod, ekkor a szeletek jó közelítéssel hasábok lesznek, amiknek a térfogatát ki tudod számolni az alapterület*magasság képlettel, és ha ez megvan, akkor csak össze kell adni őket.
De ha adnál konkrétumokat, úgy könnyebb lenne segíteni is. Mert ez a felskiccelt ábra minden, csak nem kiindulási alap.

megtaláltam, ez az. Földmunka számításhoz kell amúgy. Földkiemeléshez, meg földkupacok térfogatának meghatározásához. A felskiccelt rajz csak arra készült,hogy szemléltesse milyen területrészre gondoltam. Integrálós módszerre emlékeztem,de mivel 25 éve tanultam ezért az felejtős nálam :( Köszönöm a segítséged! A linkelt megoldás tök jól működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!