Egy három színváltozatú virágból két rózsaszínt keresztezünk. Mi lesz a két rózsaszín genotípusa?
A három színváltozat: Fehér, Rózsaszín, Piros. Ebből két rózsaszínt keresztezünk.
A feladat: milyen színű virágok várhatóak, ha a fent említett virágokból kettő rózsaszínt keresztezünk?
fenotípus, genotípus kell és persze a végeredmény. A fenotípus az az, hogy rózsaszín.

Úgy látszik, az elmúlt pár napban sok emberen kifog a mendeli genetika. Wtf?
Ez azért nem ennyire nehéz

Na helloo.
Szóval, magyarázatot vártál:
genotípus: az, amint allélokban felírunk, ránézésre nem mindig megmondható
fenotípus: az a tulajdonság, ami látható, pl. szín.
Ez a csodatölcsér virág, volt olyan kedves, hogy demonstrálja nekünk a kodomináns öröklés menetét, vagyis, amikor nincs kifejezetten domináns, vagy recesszív allél, hanem mindkettő kifejeződik. Ebben az esetben, pont olyan, mint a színkeverés.
A piros fenotípusú növények, a piros színt okozó allélból kettőt tartalmaznak: PP
A fehér fenotípusú növények a fehér allélból kettőt: FF
A rózsaszín egyedek színéért a PF allélpáros felelős.
(Jelen példánkból ez egyszerűen kikövetkeztethető, de vannak példák, amikor neked kell rájönni arra, hogy melyik a "kevert" fenotípus. Azt hiszem a rókabundás példák ilyenek, és ott nem egyértelmű a rókák színéből, hogy melyik melyik.)
Tehát, mi szépen összeméhecskézünk két PF (rózsaszín) növényt.
Innentől nem olyan bonyolult, csak fel kell írni egy egyszerű Punett táblát.
Anyai ivarsejtek: P, F
Apai ivarsejtek: P, F
Egyszerű összehuzogatós módon is megállapítható, hogy a táblázat négyzeteiben előforduló kombinációk:
PP, PF, PF, FF
Mennyiségükből valószínűségük is kiderül
PP 1/4 = 25%
PF 2/4 = 50%
FF 1/4 = 25%
Szeretném tudni, hogy te az eddigiek alapján hogyan csináltad, hol akadtál el, hol csináltad másként a feladatot.

"Ne mondd már, hogy te annyira ügyes voltál, hogy mindent első szóra megértettél"
nem, nem ertettem meg elsore. utanaolvastam, peldakat neztem meg, megkerdeztem a tanart, szuleimet, osztalytarsaimat/szaktarsaimat (egyetemen is tanultam genetikat). es egyik se adta a valaszt a szamba
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!