Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egy három színváltozatú...

Egy három színváltozatú virágból két rózsaszínt keresztezünk. Mi lesz a két rózsaszín genotípusa?

Figyelt kérdés

A három színváltozat: Fehér, Rózsaszín, Piros. Ebből két rózsaszínt keresztezünk.

A feladat: milyen színű virágok várhatóak, ha a fent említett virágokból kettő rózsaszínt keresztezünk?

fenotípus, genotípus kell és persze a végeredmény. A fenotípus az az, hogy rózsaszín.

2022. jan. 16. 00:22
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
az NKP oldalán is csak 2 lehetőségeset vizsgál (pl fehér és piros sz. virág)
2022. jan. 16. 01:28
 12/18 A kérdező kommentje:
Na azért életképtelennek nem nevezném magamat. Nem értem miért kell ezen felhúznod magad, egy szimpla kérdést tettem fel egy olyan helyen ahol kérdéseket lehet feltenni. Ha ez téged ennyire irritál (hogy valaki feltett egy kérdést valamiről, amit nem ért) akkor szerintem keress egy másik időtöltést. Én is választ várok, vagyis magyarázatot. Természetesen átfutottam az általad linkelt kérdésben a kommenteket, megnéztem a linkeket és hiába olvastam el azt ami oda van írva, még mindig nem áll össze a kép. Tényleg, ha nem tudsz segíteni kérlek ne itt verd magad.
2022. jan. 16. 01:32
 13/18 anonim ***** válasza:
46%
azzal nem segitunk hogy a szadba adjuk a valaszt. attol nem fogod megerteni a temat. azert linkeltunk anyagokat hogy azokat olvasd el, akkor megerted. bar latom hogy a szajbaragas se segit
2022. jan. 16. 01:35
 14/18 A kérdező kommentje:
De, segítetek.például ha megvan a válasz vissza tudom követni, hogy egy számomra valamiért értelmezhetetlen ábra mire akar kilyukadni. De ha senki nem mondja el még a választ se (még akkor se ha tudja) akkor mit csináljak? Hiába olvasom el ezerszer, megérteni nem fogom. Ne mondd már, hogy te annyira ügyes voltál, hogy mindent első szóra megértettél.
2022. jan. 16. 01:38
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Úgy látszik, az elmúlt pár napban sok emberen kifog a mendeli genetika. Wtf?

Ez azért nem ennyire nehéz

2022. jan. 16. 05:22
 16/18 anonim ***** válasza:
Nem, nem értettünk meg mindent mi sem elsőre, de magunk mentünk utána és ültünk le, időnket, türelmünket rászánva. Senki sem fogja hosszú távon a szádba adni ezeket. Ha lusta vagy gondolkodni, hálás lehetsz, ha egyáltalán az érettségin átcsusszansz.
2022. jan. 16. 05:24
 17/18 anonim ***** válasza:

Na helloo.

Szóval, magyarázatot vártál:

genotípus: az, amint allélokban felírunk, ránézésre nem mindig megmondható

fenotípus: az a tulajdonság, ami látható, pl. szín.

Ez a csodatölcsér virág, volt olyan kedves, hogy demonstrálja nekünk a kodomináns öröklés menetét, vagyis, amikor nincs kifejezetten domináns, vagy recesszív allél, hanem mindkettő kifejeződik. Ebben az esetben, pont olyan, mint a színkeverés.

A piros fenotípusú növények, a piros színt okozó allélból kettőt tartalmaznak: PP

A fehér fenotípusú növények a fehér allélból kettőt: FF

A rózsaszín egyedek színéért a PF allélpáros felelős.

(Jelen példánkból ez egyszerűen kikövetkeztethető, de vannak példák, amikor neked kell rájönni arra, hogy melyik a "kevert" fenotípus. Azt hiszem a rókabundás példák ilyenek, és ott nem egyértelmű a rókák színéből, hogy melyik melyik.)

Tehát, mi szépen összeméhecskézünk két PF (rózsaszín) növényt.

Innentől nem olyan bonyolult, csak fel kell írni egy egyszerű Punett táblát.

Anyai ivarsejtek: P, F

Apai ivarsejtek: P, F

Egyszerű összehuzogatós módon is megállapítható, hogy a táblázat négyzeteiben előforduló kombinációk:

PP, PF, PF, FF

Mennyiségükből valószínűségük is kiderül

PP 1/4 = 25%

PF 2/4 = 50%

FF 1/4 = 25%

Szeretném tudni, hogy te az eddigiek alapján hogyan csináltad, hol akadtál el, hol csináltad másként a feladatot.

2022. jan. 16. 09:18
 18/18 anonim ***** válasza:

"Ne mondd már, hogy te annyira ügyes voltál, hogy mindent első szóra megértettél"

nem, nem ertettem meg elsore. utanaolvastam, peldakat neztem meg, megkerdeztem a tanart, szuleimet, osztalytarsaimat/szaktarsaimat (egyetemen is tanultam genetikat). es egyik se adta a valaszt a szamba

2022. jan. 16. 10:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!