Megakadtam egy kémia feladatban, valaki segítene?
Kihevített kristályvízmentes réz(II)szulfátot rosszul záró üvegben tároltunk, ezért kristályvizét részben már felvette.Ebből az anyagból 200,0 g-ot 250,0 g forró vízben teljesen feloldottunk. 20 °C-ra való lehűtés során az oldatból 152,8 g CuSO4 • 5 H2 O összetételű kristályok váltak ki. Az átkristályosításhoz használt anyag hány tömegszázalék kristályvizet tartalmazott,és 1 mol réz-szulfát átlagosan hány mol kristályvizet tartalmaz?
20 °C-on 100 g víz 20,7 g CuSO4-ot old.
A kristályvizet ki tudtam számolni keverési egyenlettel, az w=25,67 m/m% lett. Viszont fogalmam sincs, hogyan kéne kiszámolni, hogy 1 mol réz-szulfát átlagosan hány mol kristályvizet tartalmaz. Az eredményt megnéztem, és CuSO4 • 3,06 H2O lesz a képlet, viszont nagyon szeretném megérteni a levezetést, hogy ezt hogyan kellene megkapnunk. Valaki le tudná nekem vezetni, légyszíves?
Ha a tömegszázalék megvan, akkor nincs nehéz dolgod. Felírod ugyans, hogy ha CuSO4 * x H2O a képlete a félig vizes sónak, akkor a kristályvizes só moláris tömege 159,5+18x.
Tehát 159,5+18x gramm oldatban van -> 18x gramm víz
100 gramm oldatban van -> 25,67 gramm víz, ahogy kiszámoltad.
Innen pedig keresztbeszorzunk, ahogy azt egyenes arányosságnál lehet tenni:
100*18x=(159,5+18x)*25,67
Innen pedig egyenletmegoldással megkapjuk x-re a várt eredményt.
Üdv :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!