Kémia feladat segítség?
Egy kristályvizet is tartalmazó alumíniumtartalmú sóban (képlete MeAl(SO4)2 ⋅ x H2O, ahol
Me jelöli az ismeretlen fémet) az alumíniumionok mellett egy ismeretlen alkálifém ionjai és
szulfátionok találhatók. A só kristályvíztartalmának teljes eltávolítása után a maradék, már
vízmentes vegyület 15,1 tömegszázalék alkálifémet tartalmaz. A kristályvíz eltávozása során
a tömegcsökkenés 45,6 tömegszázalék.
Itt kijött már, hogy az ismeretlen fém a kálium,valamint a további adat még, hogy a telített oldat moláris tömege 258 g/mol.
A b, kérdésnek a megoldó kulcsát viszont nem értem teljesen. A kérdés:Számítással állapítsa meg a kristályvizet is tartalmazó só pontos képletét!
Megoldókulcs:
) A hevítés során a maradék vízmentes só tömege a kristályvizes só
tömegének 54,4 %-a.
A kristályvíz tömege 1 mol vegyületben: Mvíz =
54,4
258⋅ 45,6 = 216 g/mol
ami 12 mol kristályvizet jelent.
A képlet: KAl(SO4)2 ⋅ 12 H2O
Itt lényegében a az Mvíz képletét nem értem teljesen. A kinézetéből kiindulva keresztbe szorzásra gyanakszom, de akkor azt mondaná, hogy 258 g oldatban 54,4 g kristályvíz van, pedig a 258 g oldat a kristályvízmentes oldat tömege. Le tudná nekem valaki vezetni ezt a megoldást légyszíves?

Szia!
A kérdésben kicsit furán jött át a megoldókulcs, de itt van:
A hevítés során a maradék vízmentes só tömege a kristályvizes só tömegének 54,4 %-a.
A kristályvíz tömege 1 mol vegyületben:
Mvíz = (258x45,6):54,4 = 216 g/mol
ami 12 mol kristályvizet jelent.
A képlet: KAl(SO4)2 x 12 H2O
Nekem kicsit fura, hogy oldatként hivatkozol a kristályvizes sóra és telített oldatként a kristályvízmentes sóra?
Valóban igaz, hogy keverési egyenletnél oldatként kezeljük a kristályvizes vegyületeket a számoláshoz, de valójában nem oldatok. A kristályvíz a só kristályszerkezetében van benne, nem folyékony oldószer.
Szóval, a megoldókulcsban eléggé röviden elintézték ezt a feladatrészt.
Legelsőként azt kell megértenünk, hogy
258x45,6 258
---------- = 216 az ugyan az, mint -------- x 0,456 = 216
54,4 0,544
Hiszen százzal lehet egyszerűsíteni, hogy megkapjuk a megoldókulcsban lévő egyenletet, a szorzás meg evidens, hogy ha az egész törtet szorozzuk az ugyan az, mintha csak a számlálót szoroztuk volna.
Bontsuk részekre a második egyenletet:
258
----
0,544
A 258 ugye a K[Al(SO4)2] moláris tömege, azaz a kristályvízmentes sóé (nem oldat!!)
A 0,544 az a kristályvízmentes só aránya a kristályvizes sóban, a megoldókulcsban ezért van ez egy mondatban külön leírva.
Ha elvégezzük az osztást megkapjuk a kristályvizes só moláris tömegét, amiben 1 mol a K[Al(SO4)2]. (remélem érted, hogy miért)
Meg van, hogy 1 mol kristályvizes sónak mekkora a tömege, ezt beszorozzuk 0,456-al. A 0,456 a kristályvíz aránya a kristályvizes sóban. Ha beszorozzuk megkapjuk az 1 molban a kristályvíz tömegét, ez a 216.
A víz moláris tömege: 18 g/mol
216 : 18 = 12
12 mol a kristályvíz 1 mol kristályvizes sóban.
Összegezve:
1. kiszámoljuk a kristályvizes só moláris tömegét
2. a moláris tömegből kiszámoljuk a víz mennyiségét
3. a víz mennyiségéből pedig a kristályvíz anyagmennyiségét
Próbáltam érthetően elmagyarázni, de kérlek kérdezz ha nem teljesen érted, remélem tudtam segíteni :))
(de természetesen más megoldási mód/levezetés is jó, nem feltétlenül kell a megoldókulcshoz ragaszkodni)

Sajnos látom összecsúsztak a törtes egyenletek:
(258x45,6):54,4 = 216 az ugyan az, mint (258:0,544)x0,456 = 216
Nagyon szépen köszönöm, rengeteget segítettél!:)
Egy kérdésem lenne hozzá, valószínűleg nagyon buta kérdés.
"Ha elvégezzük az osztást megkapjuk a kristályvizes só moláris tömegét, amiben 1 mol a K[Al(SO4)2]."
Szóval itt magát a számolást értem, de honnan tudom, hogy itt 1 mol a K[Al(SO4)2]? Csak feltesszük, hogy annyi a könnyebb számolás érdekében ,mert akkor a K[Al(SO4)2] tömege 474,26 g lesz?

Az osztásban 258 (g) van a számlálóban, ez 1 mol K[Al(SO4)2] tömege. Az osztással lényegében azt keressük, hogy mekkora a tömege annak a kristályvizes sónak amiben 1 mol K[Al(SO4)2] van, és ez az egésznek az 54,4%-a.
1 mol K[Al(SO4)2] pedig értelemszerűen 1 mol kristályvizes sóban lesz, 1 mol kristályvizes só tömege pedig maga a moláris tömege.
Kicsit furán fogalmaztam úgy értettem, hogy meg van a moláris tömeg, és ha 1 mol kristályvizes sót veszünk, akkor abban 1 mol K[Al(SO4)2] lesz, az össztömeg pedig maga a moláris tömeg.
Azért 1 mol a K[Al(SO4)2], mert abból indultunk ki az osztásban, pontosan a könnyebb számolás érdekében, ezt nagyon jól látod!
Mert ha pl 50 g K[Al(SO4)2]-ból indulunk ki, akkor megkapjuk, hogy 50 g K[Al(SO4)2] mennyi kristályvizes sóban van benne. Csak akkor most ki kellene számolni az 50 g K[Al(SO4)2] anyagmennyiségét, és az alapján a k. só. moláris tömegét... Felesleges.
Végül nem a K[Al(SO4)2] tömege lesz 474,26, hanem a a kristályvizes sóé (K[Al(SO4)2] x 12 H2O) :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!