Kémia feladat segítség?

Figyelt kérdés

Egy kristályvizet is tartalmazó alumíniumtartalmú sóban (képlete MeAl(SO4)2 ⋅ x H2O, ahol

Me jelöli az ismeretlen fémet) az alumíniumionok mellett egy ismeretlen alkálifém ionjai és

szulfátionok találhatók. A só kristályvíztartalmának teljes eltávolítása után a maradék, már

vízmentes vegyület 15,1 tömegszázalék alkálifémet tartalmaz. A kristályvíz eltávozása során

a tömegcsökkenés 45,6 tömegszázalék.

Itt kijött már, hogy az ismeretlen fém a kálium,valamint a további adat még, hogy a telített oldat moláris tömege 258 g/mol.

A b, kérdésnek a megoldó kulcsát viszont nem értem teljesen. A kérdés:Számítással állapítsa meg a kristályvizet is tartalmazó só pontos képletét!

Megoldókulcs:

) A hevítés során a maradék vízmentes só tömege a kristályvizes só

tömegének 54,4 %-a.

A kristályvíz tömege 1 mol vegyületben: Mvíz =

54,4

258⋅ 45,6 = 216 g/mol

ami 12 mol kristályvizet jelent.

A képlet: KAl(SO4)2 ⋅ 12 H2O

Itt lényegében a az Mvíz képletét nem értem teljesen. A kinézetéből kiindulva keresztbe szorzásra gyanakszom, de akkor azt mondaná, hogy 258 g oldatban 54,4 g kristályvíz van, pedig a 258 g oldat a kristályvízmentes oldat tömege. Le tudná nekem valaki vezetni ezt a megoldást légyszíves?

2022. jan. 3. 19:01
 1/5 anonim ***** válasza:

Szia!

A kérdésben kicsit furán jött át a megoldókulcs, de itt van:

A hevítés során a maradék vízmentes só tömege a kristályvizes só tömegének 54,4 %-a.

A kristályvíz tömege 1 mol vegyületben:

Mvíz = (258x45,6):54,4 = 216 g/mol

ami 12 mol kristályvizet jelent.

A képlet: KAl(SO4)2 x 12 H2O

Nekem kicsit fura, hogy oldatként hivatkozol a kristályvizes sóra és telített oldatként a kristályvízmentes sóra?

Valóban igaz, hogy keverési egyenletnél oldatként kezeljük a kristályvizes vegyületeket a számoláshoz, de valójában nem oldatok. A kristályvíz a só kristályszerkezetében van benne, nem folyékony oldószer.

Szóval, a megoldókulcsban eléggé röviden elintézték ezt a feladatrészt.

Legelsőként azt kell megértenünk, hogy

258x45,6 258

---------- = 216 az ugyan az, mint -------- x 0,456 = 216

54,4 0,544

Hiszen százzal lehet egyszerűsíteni, hogy megkapjuk a megoldókulcsban lévő egyenletet, a szorzás meg evidens, hogy ha az egész törtet szorozzuk az ugyan az, mintha csak a számlálót szoroztuk volna.

Bontsuk részekre a második egyenletet:

258

----

0,544

A 258 ugye a K[Al(SO4)2] moláris tömege, azaz a kristályvízmentes sóé (nem oldat!!)

A 0,544 az a kristályvízmentes só aránya a kristályvizes sóban, a megoldókulcsban ezért van ez egy mondatban külön leírva.

Ha elvégezzük az osztást megkapjuk a kristályvizes só moláris tömegét, amiben 1 mol a K[Al(SO4)2]. (remélem érted, hogy miért)

Meg van, hogy 1 mol kristályvizes sónak mekkora a tömege, ezt beszorozzuk 0,456-al. A 0,456 a kristályvíz aránya a kristályvizes sóban. Ha beszorozzuk megkapjuk az 1 molban a kristályvíz tömegét, ez a 216.

A víz moláris tömege: 18 g/mol

216 : 18 = 12

12 mol a kristályvíz 1 mol kristályvizes sóban.

Összegezve:

1. kiszámoljuk a kristályvizes só moláris tömegét

2. a moláris tömegből kiszámoljuk a víz mennyiségét

3. a víz mennyiségéből pedig a kristályvíz anyagmennyiségét

Próbáltam érthetően elmagyarázni, de kérlek kérdezz ha nem teljesen érted, remélem tudtam segíteni :))

(de természetesen más megoldási mód/levezetés is jó, nem feltétlenül kell a megoldókulcshoz ragaszkodni)

2022. jan. 5. 20:03
 2/5 anonim ***** válasza:

Sajnos látom összecsúsztak a törtes egyenletek:

(258x45,6):54,4 = 216 az ugyan az, mint (258:0,544)x0,456 = 216

2022. jan. 5. 20:06
 3/5 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm, rengeteget segítettél!:)

Egy kérdésem lenne hozzá, valószínűleg nagyon buta kérdés.

"Ha elvégezzük az osztást megkapjuk a kristályvizes só moláris tömegét, amiben 1 mol a K[Al(SO4)2]."

Szóval itt magát a számolást értem, de honnan tudom, hogy itt 1 mol a K[Al(SO4)2]? Csak feltesszük, hogy annyi a könnyebb számolás érdekében ,mert akkor a K[Al(SO4)2] tömege 474,26 g lesz?

2022. jan. 6. 22:54
 4/5 anonim ***** válasza:

Az osztásban 258 (g) van a számlálóban, ez 1 mol K[Al(SO4)2] tömege. Az osztással lényegében azt keressük, hogy mekkora a tömege annak a kristályvizes sónak amiben 1 mol K[Al(SO4)2] van, és ez az egésznek az 54,4%-a.

1 mol K[Al(SO4)2] pedig értelemszerűen 1 mol kristályvizes sóban lesz, 1 mol kristályvizes só tömege pedig maga a moláris tömege.

Kicsit furán fogalmaztam úgy értettem, hogy meg van a moláris tömeg, és ha 1 mol kristályvizes sót veszünk, akkor abban 1 mol K[Al(SO4)2] lesz, az össztömeg pedig maga a moláris tömeg.

Azért 1 mol a K[Al(SO4)2], mert abból indultunk ki az osztásban, pontosan a könnyebb számolás érdekében, ezt nagyon jól látod!

Mert ha pl 50 g K[Al(SO4)2]-ból indulunk ki, akkor megkapjuk, hogy 50 g K[Al(SO4)2] mennyi kristályvizes sóban van benne. Csak akkor most ki kellene számolni az 50 g K[Al(SO4)2] anyagmennyiségét, és az alapján a k. só. moláris tömegét... Felesleges.

Végül nem a K[Al(SO4)2] tömege lesz 474,26, hanem a a kristályvizes sóé (K[Al(SO4)2] x 12 H2O) :)

2022. jan. 7. 17:22
 5/5 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm szépen!:)
2022. jan. 8. 00:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!