Matek. Igaz-e, hogy egy tetszőleges társasjátékban 6 emberből 2 olyan van, akinek ugyanannyi ismerőse van a társasjátékban? (minden ismeretség kölcsönös, senki nem ismerőse magának)

Figyelt kérdés
Légyszi segítsetek. Skatulyaelv. Még a kérdést se igazán értem. Remélem ti igen.:)
2010. szept. 7. 16:26
 1/5 anonim válasza:
Igaz. Mindenkinek la. 0 és lf, 5 ismerőse lehet, de 0 és 5 nem lehet egyszerre két ember ismerőseinek száma. Így összesen 5 "skatulyánk" van, és ezekbe sorolunk be 6 embert --> kell, hogy legyen két ember, akik azonos skatulyában lesznek, így azonos az ismerőseik száma.
2010. szept. 7. 16:39
 2/5 A kérdező kommentje:

Bocsi kicsit lehet hülye vagyok. de ez az egy 1a 1f azok mi?

amugy köszi a választ. De még egy kérdés. Akkor melyik skatulyába mit rakjak?

2010. szept. 7. 16:41
 3/5 A kérdező kommentje:
rájöttem oké köszi. Szóval mivel 6 emberünk van, de önmagának nem lehet senki ismerőse, ezért 5 skatulya van. egybe ezért kettőnek kell mennie. Szóval ezért igaz, ugye?
2010. szept. 7. 16:42
 4/5 A kérdező kommentje:
Van még egy is ezt is elmagyarázod? 5 pozitív egész számot írunk fel. Igaz-e, hogy biztosan van köztük kettő, amelyiknek különbsége osztható 4-el?
2010. szept. 7. 16:44
 5/5 anonim válasza:

Pontosabban: 0...5, azaz 6 db skatulyád lenne, de 0 és 5 kizárják egymást (nem ismerhet valaki mindenkit úgy, hogy egy másik társa senkit sem ismer).

A másik kérdésedre válaszolva: 4-féle maradék lehet 4-gyel osztva --> 5 szám között van 2, amelyik azonos maradékot ad 4-gyel osztva --> ezek különbsége osztható lesz 4-gyel.

2010. szept. 7. 19:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!