Hogy kell szóelemkre bontani ezeket a szavakat?
Egy párat már megpróbáltam, de nem biztos, hogy jól csináltam. Le tudnátok ellenőrizni?
Asztalomat: asztal|om|at= 1,2 birtokos személy jel,3 tárgyrag
Házasságaimról
Kifutották: ki|fut|ot|ták=1,1,3 múltidő jele,4 rag?
Barátságodat: barát|ság|od|at=1,2 főnévképző,3 birtokos személy jel,4 tárgyrag
Legszebbiket
Előre is köszönöm

Asztalomat: asztal/-om (birtokos RAG!)/ -at (tárgyrag)
Házasságaimról: ház/-as (képző)/ -ság (képző)/ -a (birtokos rag)/ -i(többes birtokos jel)/ -m(birtokos rag)/ -ról(határozó rag)
Kifutották: kifut/ -ott(múlt idejű igerag I.sz. 3.sz.)/-á-k(tárgyas igerag többes sz. 3.sz.)
Barátságodat: barát/ -ság(képző)/ -o-d(birtokos RAG)/ -a-t(tárgyrag)
Legszebbiket: (ide annyit megjegyeznék, hogy ez nem a legszebb kifejezés!)
Helyesen így lenne: leg/szebb/ -e-t(tárgyrag).
De ha már ez a feladat, akkor: leg/szebbik/ - e-t.
A birtokos ragokat ne téveszd össze a birtokjelekkel. Azt a toldalékot, amely a birtokot kifejező névszóhoz járul, és a birtokos számát és személyét jelöli, birtokos személyragnak hívjuk. Pl. könyvem, könyved, könyve, könyvünk, könyvetek, könyvük, házam, házad stb.
A birtokos jel az általában -é, és a birtokost kifejező szóhoz járul, és a birtokra mutat rá.
Pl.: Ez a könyv a barátomé. (Itt a könyv a birtok, és az -é birtokjel mutatja meg, hogy ki a könyv birtokosa.

#1 Ezt nagyon rosszul tudod.
Háromféle birtokkal kapcsolatos jel van:
1: birtokos személyjel (pl.: kutyám)
2: birtokjel (kutyáé)
3: birtoktöbbesítő jel (kutyáim) - ez mindig együtt jár a birtokos személyjellel
Olyan, hogy birtokos személyrag, nincs! Alapból (nem kivételes esestekben) rag után már nem is lehet más toldalékot rakni, ezután pedig bármikor tudsz tenni még ragot: kutyámat, házamban stb.
Igéken pedig a -t/-tt a múlt idő jele, nem pedig igerag.
Kérdező, tisztázzuk: 1-szótő, 2-képző, 3-jel, 4-rag
Asztal-om-at: 1-3(birtokos személyjel)-4(tárgyrag)
Ház-as-ság-ai-m-ról: 1-2(melléknévképző)-2(főnévképző)-3(birtoktöbbesítő jel)-3(birtokos személyjel)-4
Ki-fut-ott-ák: 1-1-3(múlt idő jele)-4(igei személyrag)
Barát-ság-od-at: 1-2(főnévképző)-3(birtokos személyjel)-4(igei személyrag)
Leg-sze-bb-ik-et: 1(szép)-3(leg és -bb: felső fok jelei)-3(ik: kiemelő jel)-4(et: tárgyrag)

#2-es.
Az 1-es válaszomban amit írtam, az biztosan nagyon nagy butaság. Ha így van, akkor jelezd légy kedves Rácz Endre nyelvész és Takács Etel társszerkesztő részére, akik a "Kis magyar nyelvtan" c. kötet jegyzői.
Egyébként ezt "imádom" ezen az oldalon, hogy mindenki kussol, kivár. Amint megérkezik az első válasz a kérdésre, akkor mint a prédára váró vadállat, nekiesünk.

Nem járok fel az oldalra minden nap, ezért csak tegnap este láttam a kérdést, és azért válaszoltam, mert nem szerettem volna, ha a kérdező összezavarodik, az egyébként jó úton haladó tudását teljesen rosszfelé viszi tovább.
Nem tudom, milyen az a könyv, amit olvastál, mikori nyelvtanról ír, én arra tudok alapozni, amit tanultam.
Itt egy link például, ami viszonylag jól magyarázza el ezt az anyagrészt, de ugyanez megtalálható számos tankönyvben is.
Annyit fűznék még hozzá (bár bizonyára tudod), hogy a magyar helyesírás rendszeresen változik, gondolom a szóelemek rendszere sem volt mindig ilyen. Lehet, hogy te még egy régebbiről olvastál, arra emlékszel. Persze az is lehet, hogy neked van igazad, de akkor egy ország tudja rosszul nyelvének a szabályait.

#6.
Nem szeretném, ha jelentenének az OFF-ért, ezért csak nagyon röviden:
Ezt írod:
"..., hogy a magyar helyesírás rendszeresen változik".
Tévedés! A magyar helyesírás nem változott. Amik változnak, azok a mesterkélten, megerőszakoltan megváltoztatott szabályok, amely szabályok alapján tanítják a mai gyermekeket. Ezen szabályok megtanulása, (megtanítása???!!!) miatt a mai fiatal generáció nem rosszul tudja a magyar nyelv helyesírását, hanem a helytelen szabályok (vagy a megértés teljes hiánya) miatt funkcionális analfabétává vált.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!