Egy moziban egy sorban 4 pár 24 féle sorrendben tud leülni (ha mindegy, hogy a párokon belül ki hol ül). Hány féle képpen tudnak leülni, ha a párokon belüli elhelyezkedés is számít?
Ha ül a 4 pár, egy pár két tagjának helycseréje egy új elrendezés.
Hányféleképpen lehet kiválasztani 4 már ülő pár közül, hogy mely párokban cseréljen helyet a két tag? Leegyszerűsítve, egy 4-elemű halmaznak hány részhalmaza van?
2^4
Tehát a fenti 24 sorrendet még 16-tal kell megszorozni.
Másik lehetőség; egyesével ültetjük le az embereket;
8*1*6*1*4*1*2*1
Ugyanazt kapjuk.
Nagyon köszönöm! A #3-as megoldást hogyan tudhatnád (esetleg) megértetni velem (?) Lehet, hogy nem is annyira bonyolult - de egyelőre nincs hozzá ötletem.
Köszi mindegyik megoldást!!
Ugyanúgy csinálod, mint általában; ha egy futóversenyen 5-en indulnak, akkor hányféleképpen érhetnek célba? Erre a válasz 5*4*3*2*1.
Ebben az esetben is ugyanez a gondolatmenet, annyi megkötéssel, hogy ha balról jobbra haladsz, akkor minden második helyre az előbb leültetett ember párját kell ültetned. Az első helyre a 8 ember bármelyikét ültetheted, a mellette lévő helyre edig csak 1 embert, az első ember párját. A harmadik helyre a megmaradt 6 emberből bárki mehet, de mellé megintcsak a párját teheted, tehát 1 embert tudsz a egyedik helyre ültetni. És így tovább, amíg el nem fogynak az emberek, tehát 8*1*6*1*4*1*2*1.
Nagyon köszi!! - Nem kérdés számomra, hogy jól gondolkodtál - csak azt nem értem, hogy én miért gondolom azt, hogy a körbenülős változatnál nagyobb az eredmény(szám), mint a mozissor esetén...(de, hát, azt hiszem, az az én problémám marad).
Nagyon köszönöm!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!