Mikor melyik jelet kell használni párbeszédnél?
A tanár azt a feladatot adta ki, hogy írjunk egy rövid novellát a szünet alatt. Már készen vagyok vele, viszont van amit nem értek, és lehet az egész rossz lesz emiatt.
Mindig szoktam látni könyvekben a párbeszédeknél, hogy néha a mondat így kezdődik "-" és így záródik le "–", de van mikor a kötőjellel végződik és kezdődik, valamikor pedig a gondolatjel van elől. De ezt is szoktam látni "—" Mi ez? Mikor melyiket kell használni?

#2 vagyok... Még arra az elterjedt helyesírási hibára szeretném felhívni a figyelmet, hogy az e kérdőszócska elé kötőjelet kell tenni: lehet-e, kell-e...
Tipikus hiba az is, hogy pl. számoknál az ezres elválasztó szóköz miatt új sorba kerül a szám két fele, ami szarvashiba. 24 344 Ezért Ctrl+Shift+Space kombinációt kell használni.
Ctrl+Shift+Space kötőjelet kell használni pl. az előbb említett e kérdőszócskánál, hogy az ne menjen át a következő sorba. Ez tipográfiai szabályok.

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!