Hogyan kell értelmezni a szórást?
Szóval van egy sokaságom (szakdolgozathoz kell egy kis statisztikát készítenem), amiben található kb 700 számadat. Természetesen könnyedén ki tudom számítani az átlagukat, a szórást, illetve az egyes kategóriáknak is a szórását. 24 oszlopom van és mindegyik 1-1 kategória.
Viszont amit sehol se találok (illetve amit találok szórás értelmezést az tudományosan van, tk-ben megfogalmazva) rá egy érthető megfogalmazást, vagy értelmezést, hogy mit is jelent pontosan a szórás.
Szóval nem túl matekos értelmezésre gondolok, hanem egy leegyszerűsített konyhanyelvire. Hogy megértsem egész pontosan.
Statisztika sose volt az erősségem.
Alapvetően az átlaggal szoktunk számolni, azonban az átlag bizonyos dolgokat nem tud megmutatni. Például ha egy családban a szülők összjövedelme 600.000 forint, akkor az úgy is kijöhet, hogy fejenkét 300.000 forintot visznek haza, úgy is, hogy az egyik 150.000-et, míg a másik 450.000-et visz haza, de az is lehet, hogy egyikük háztartásbeli, így a másik viszi haza a 600.000 forintot, mégis mindegyik esetben az átlag 300.000 forint. Többek között erre találták ki a szórást; ez mutatja meg, hogy az adatok (átlagosan) mennyire állnak távol az átlagtól. Minél kisebb a szórás, annál kisebb a különbség az adatok között (ezáltal egyre megbízhatóbb), és csak abban az esetben 0, hogyha mindegyik adat ugyanakkora.
A szórás felfogható kvázi tűrésként is; azt mondhatod, hogy az adatok jelentős része az [átlag-szórás;átlag+szórás] intervallumon helyezkedik el.
Van egy névleges, vagy másként tipikus érték. A szórás azt mutatja meg, hogy ettől az értéktől lefelé és felfelé mekkora eltérés megengedett. Ez megadható konkrét értékkel vagy %-ban.
Két példa az elektronikából. Van egy LED, erre megadják, hogy egy adott áramnál mekkora feszültség esik rajta. Megadnak egy tipikus értéket, egy minimális és egy maximális értéket. A minimális érték az alsó szórási határ, a maximális érték a felső szórási határ. Lehet így: 20 mA-nél a LED-en eső feszültség minimális értéke 2 V, tipikus értéke 2,2 V, maximális értéke 2,4 V. Ez azt jelenti, ha veszek több ilyen LED-et, akkor 20 mA áram mellett a rajtuk eső feszültség a többségénél a tipikus 2,2 V közelében lesz, de egyiknél sem lesz 2 V-nál kisebb és 2,4 V-nál nagyobb.
Ahogy 1-es válaszoló írta a szórás felfogható egyfajta tűrésként is. Az ellenállásoknál ezt valóban tűrésnek nevezik és így is adják meg. Például 100 Ω, ±5%. Sok ilyen ellenállást megmérve értékük 100 Ω-hoz közel lesz, de olyat nem találunk, amelynek 95 Ω-nál kisebb vagy 105 Ω-nál nagyobb az értéke. A szórási határok 95 Ω és 105 Ω.
És honnan tudom, hogy ez nagy vagy kicsi? Azt tudom, hogy ha a szórás 0, akkor homogén a sokaság.
De honnan tudom, hogy mi számít nagy szórásnak?
„De honnan tudom, hogy mi számít nagy szórásnak?”
Ez az alkalmazási körülményektől is függ. A LED-es példánál üzemeljen a LED 3 V-ról és folyjon rajta 20 mA. Ekkor a szükséges ellenállás a LED-en eső feszültség tipikus értékével számolva:
R=(3–2,2)/0,02=40 Ω
Ha a LED az alsó szórási határon van (2 V esik rajta), akkor a rajta folyó áram:
I1=(3–2)/40=25 mA
Ha a LED a felső szórási határon van (2,4 V esik rajta), akkor a rajta folyó áram:
I2=(3–2,4)/40=15 mA
Ez esetben a LED szórása miatt a rajta folyó áram nagymértékben eltérhet a tervezettől.
Emeljük meg a tápfeszültséget 24 V-ra, ekkor a szükséges ellenállás:
R=(24–2,2)/0,02=1,09 kΩ
Ha a LED az alsó szórási határon van (2 V esik rajta), akkor a rajta folyó áram:
I1=(24–2)/1,09=20,18 mA
Ha a LED a felső szórási határon van (2,4 V esik rajta), akkor a rajta folyó áram:
I2=(3–2,4)/1,09=19,82 mA
Ebben az esetben a LED szórása miatt alig változik a rajta folyó áram.
Ebből látszik, hogy egy eszköz szórásának következményei az üzemeltetési módtól is függenek.
Egy másik példa, az általánosan használt ellenállások tűrése ±5%. Ez például egy hangerősítőben teljesen megfelel. Viszont egy műszer pontosságát befolyásoló részében már nem felel meg, oda válogatott vagy sokkal kisebb tűrésű ellenállások kellenek. Itt szintén az alkalmazás körülményeitől függ, hogy a ±5% tűrésű ellenállás megfelel, vagy kisebb tűrésű kell.
Hú ez nekem sok:D
Egyszerűsítsük le egy kicsit. Van egy sokaság, ahol az egyedek1-es, 2-es, 3-as, 4-es és 5-ös értéket vehetnek csak fel, azaz 1-5 közötti számok alkotják a teljes sokaságot.
Természetesen excellel könnyen ki tudom számolni a középértékeiket, a szórást is. Kijön mondjuk, hogy a teljes sokaság szórása 1,1.
Az mennyire számít nagynak/mennyire számít heterogénnek avagy homogénnek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!