Melyik a helyes állítás az alábbiak közül? Mekkora annak az anyagnak a felezési ideje, melynek mennyisége 24 nap alatt csökken a nyolcadára? Mekkora annak az anyagnak a felezési ideje, melynek mennyisége 24 nap alatt csökken a nyolcadára? ...
1.Melyik a helyes állítás az alábbiak közül?
a, Gyűjtőlencsével csak valódi képet alkothatunk
b, A gyűjtőlencse a tőle kétszeres fókusztávolságban lévő tárgyról ugyanakkora nagyságú, fordított állású képet alkot
c, Szórólencsével nem lehet egyenes állású képet alkotni
d, A gyűjtőlencse a tőle egyszeres és kétszeres fókusztávolság között elhelyezkedő tárgyról kicsinyített képet alkot
2. Egy 30 cm hosszú, elhanyagolható tömegű vonalzó 10 cm-es beosztásához 100g tömegű, a 20 cm-es beosztásához 200g tömegű, és a 30 cm-es beosztásához is 200g tömegű ólomnehezéket rögzítünk. Hány centiméteres beosztásnál van a rendszer tömegközéppontja?
a, A 16 cm-es beosztásnál
b, A 18 cm-es beosztásnál
c, A 20 cm-es beosztásnál
d, A 22 cm-es beosztásnál
3. Mekkora annak az anyagnak a felezési ideje, melynek mennyisége 24 nap alatt csökken a nyolcadára? *
a, 3 nap
* b, 4 nap
c, 6 nap
d, 8 nap
4.Hogyan változik egy feltöltött kondenzátor feszültsége, ha egy ugyanolyan kapacitású töltetlen kondenzátort kapcsolunk vele párhuzamosan?
a, Nem változik
* b, Felére csökken
c, Kétszeresére nő
d, Negyedére csökken
5. A Jupiter kb. ötször távolabb kering a Naptól, mint a Föld. (Ez az adat az ellipszispálya fél nagytengelyére vonatkozik.) Körülbelül hányszor hosszabb egy Jupiter-év, mint egy földi év?
a, Kb. ötször
* b, Kb. tizenegyszer
c, Kb. huszonötször
d, Azonos hosszúságúak
6. Melyik a helyes állítás az alábbiak közül?
a, Homorú gömbtükörrel csak valódi képet alkothatunk
b, Domború gömbtükörrel nem lehet egyenes állású képet alkotni
c, A homorú gömbtükör a tőle kétszeres fókusztávsolságban lévő tárgyról ugyanakkora nagyságú, egyenes állású képet alkot
* d, Síktükörrel csak látszólagos képet alkothatunk
7. Egy egyenletes körmozgást végző test periódusideje kétszeresére növekszik. Hányszorosára változott a körpálya sugara, ha a test gyorsulásának nagysága nem változott?
a, Kétszeresére
*b, Négyszeresére
c, Felére
d, Negyedére
8.Hány fokos az a lejtő, melyről súrlódás nélkül lecsúszó test gyorsulása a szabadesés gyorsulásának felével egyenlő?
a, 30
b, 45
c, 60
d, Nincs ilyen hajlásszögű lejtő
9. Két, egymással párhuzamosan futó áramjárta vezetőre vonatkozó alábbi állítások közül melyik a helyes?
* a, Ha az áramok azonos irányba folynak, a vezetők taszítják egymást
b, Ha az áramok ellentétes irányba folynak, a vezetők taszítják egymást
c, A vezetők nem fejtenek ki erőt egymásra
d, Ha az áramok ellentétes irányban folynak, a vezetők vonzzák egymást
10. Melyik a helyes állítás az alábbiak közül?
a, A foton energiája egyenesen arányos a hullámhosszával
* b, A foton energiája egyenesen arányos a frekvenciájával
c, A foton impulzusa (lendülete) egyenesen arányos a hullámhosszával
d, A foton impulzusa (lendülete) független a hullámhosszától
11. Melyik a helyes állítás?
a, A tekercs induktív ellenállása fordítottan arányos a váltakozó feszültség frekvenciájával
* b, A kondenzátor ellenállása fordítottan arányos a váltakozó feszültség frekvenciájával
c,A tekercs ellenállása váltakozó áramal átjárt körben kisebb, mint egyenáramú áramkörben
d, A kondenzátor a váltakozó árammal átjárt körben végtelen nagy ellenállást képvisel
Melyik távcsőben van tükör az alábbiak közül?
A Galilei-féle távcsőben
A Kepler-féle távcsőben
* A Newton-féle távcsőben
A földi távcsőbe
Szerintem:
1:b
2:d
3:d
4:b
5:b
6:d
7:b
8:a
9:b
10:b
11:c
Bocsánat: elnéztem a számozást
11:b
12:c
Szerintem ezek:
1:a,Gyűjtőlencsével csak valódi képet alkothatunk
2:d, A 22 cm-es beosztásnál
3:d, 8 nap
4:b, Felére csökken
5:b, Kb. tizenegyszer
6:d, Síktükörrel csak látszólagos képet alkothatunk
7:a, Kétszeresére
8:a, 30
9:b, Ha az áramok ellentétes irányba folynak, a vezetők taszítják egymást
10:b, A foton energiája egyenesen arányos a frekvenciájával
11:b, A kondenzátor ellenállása fordítottan arányos a váltakozó feszültség frekvenciájával
12: c, A Newton-féle távcsőben
5. vagyok,
az 1. b, A gyűjtőlencse a tőle kétszeres fókusztávolságban lévő tárgyról ugyanakkora nagyságú, fordított állású képet alkot
valóban a helyes válasz, rosszat másoltam ki :)
5. szintén,
A 7. kérdésnél úgy vélem a 2X a helyes válasz, mivel a periódusidő 2X lesz, állandó sebességnél, tehát a megtett út kétszer akkor lesz, ami a kör kerülete, levezetve:
T=1 -> K=2*r*pi -> r=K/(2*pi)
T=2 -> 2*K=2*R*pi -> R=2K/(2*pi)
tehát a kétszerese lesz a sugár.
@5: a gyorsulás állandó
a=v1^2/r1=v2^2/r2
v1=2r1*Pi/T
v2=2r2*Pi/2T
behelyettesítéssel: r2/r1=4
5. vagyok,
ahh... értem. Én az egyenletes körmozgás és "gyorsulásának nagysága nem változott" részből arra következtettem hogy állandó sebességgel teszi meg az utat, ahol a gyorsulás is állandó, nem növekszik.. Ez esetben, ha a gyorsulás változik és állandó, akkor egyenletesen változó körmozgásról beszélnénk nem?
Lehet a kérdés pontatlan, vagy rég volt már fizika :)
Kicsit pontosítva a fogalmak pontatlan használatát...
Egyenletes körmozgásnál a sebesség állandó, a gyorsulás=0,
egyenletesen változó körmozgásnál van az,a hogy a gyorsulás állandó, régi ismereteim alapján..
De elhiszem a 4X-st és azt fogom akkor jelölni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!