Ismert, hogy a Magyarországi Paksi atomerőmű 2000 MW teljesítményű. Hogyan tudom meghatározni az óránkénti ténylegesen leadott teljesítményét?
Természetesen a fenti 2000 MW teljesítmény nem állandó és folyamatosan a hálózat igényeihez mérten változik az aktuális teljesítmény. A kérdésem viszont az lenne, hogy honnan tudom a tényleges teljesítményből kiszámolni, hogy mekkora a valósan a hálózatba "pumpált" teljesítmény mértéke ebből az adatból? Ha mondjuk 1 óráig nézem a leadott teljesítményt akkor kimondhatom, hogy az adott órában az erőmű teljesítménye x kWh (gWh)? Vagy milyen módon lehet ezt kiszámolni? Mert egy fogyasztó fogyasztását így ki lehet ügye számolni, hogy mondjuk x watt a fogyasztása akkor 1 óra alatt x w/h fogyaszt, de ezt a leadott teljesítményre is el lehet mondani, vagy hogy lehet kiszámolni ezt az értéket eltekintve attól, hogy egy Mo. méretű hálózatban nyilván több erőmű/energia termelő is van.
Köszönöm előre is, és elnézést ha kérdésemmel sértem valakinek személyi meggyőződését arról, hogy ez általános iskolás alapismeret.
Ez egy maximális teljesítmény. Az adott pillanatban érvényes tényleges függ a körülményektől, és a helyszínen van erre mérőműszer, ami mutatja. Más módon nem megállapítható. Nincs hozzá mérhető adat.
A munka adott idő alatt leadott teljesítmény. A fogyasztásodat úgyszintén a saját villanyórád két időpontban történő leolvasásával tudod meghatározni, másképpen nem. Esetleg például tudod, hogy egy óra hosszat összesen egy 60 W-os izzó égett nálad. Akkor számolhatsz (mert a szükséges adat állandó és máshonnan ismert).
Esetleg utána lehet nézni, hogy mi az átlagos kiterheltsége az erőműnek és azzal számolni, természetesen a teljesítmény -idő -energia összefüggése alapján.
Szerintem nem nagyon szokott ez nálunk "alapjáraton" pörögni, inkább más energia-betápok kiterheltségével játszanak, ahol a kiterheltség és az energia-előállítás költsége közt van legalább némi egyenes arányosság.
De mi a frászra akarsz rákérdezni? Mennyi a szolgáltatott teljesítmény, és ebből mennyi a háziüzem igénye? Itt van a tegnaptól máig, tegyük fel, hogy ez a szokásos:
Ez kell?
Az éves tényleges energiatermelésből tudsz egy átlagot számolni, de egy konkrét órára csakis úgy tudod megmondani, ha leméred.
A 2 megawatt egy maximális teljesítmény, ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan ezt adja le.
Olyan ez, mint egy asztali ventillátor mondjuk, a dobozára ráírják, hogy mittudomén 80W a fogyasztása, de ez egy névleges érték, a valós meg attól függően változik, hogy épp I-es, vagy III-as fokozaton pörgeted-e.
"mennyi áramot "pumpál""
Hány volton? 230 V fázisonként, 3 fázison?
Mert az a teljesítményből simán számolható.
P=U*I, könnyítés, hogy a 230 volt már az effektív érték.
Kiindulásnak veheted azt a 2000MW-ot, mert láthatóan az atomerőmű szinte folyamatosan ennyit tol.
#9: Átlaghoz ez a legjobb.
16055 GWh az egy évre, 8760 órára 1,83 GW éves átlagteljesítmény.
A csúcs 2 GW körüli, jó 92%-os kiterheltségen ment.
Három, 230 V-os fázison ezt az erőműből kihozva fázisonként 2,6*10^7 A, ha nem csesztem el.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!