Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Biológia-genetikai feladatban...

Biológia-genetikai feladatban tudtok nekem segíteni?

Figyelt kérdés

Rengeteg óráról hiányoztam nem igazán tudom megoldani ezeket a feladatokat. Ha tudtok legalább egyet is nagyon megköszönném ha megosztanátok velem.

1. A göndör haj (G) domináns az egyenes haj (g) alléljával szemben. Milyen a szülők és az utódok fenotípusa és a genotipusa az F1 és F2 utódnemzedékben?

2. Az albinizmus recesszív módon öröklődik. Milyen lesz a normál pigmentált és albínó szülők genotipusa? Lehet-e két normál pigmentált szülőnek albínó utódja?

3. Piros-zöld színtévesztés X kromoszómán recesszíven öröklődik: Xv

Milyen utódai születhetnek egy színtévesztő anyának és egy nem színtévesztő apának?

2021. jún. 1. 16:18
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

A 2 és 3 Google-el megoldható. De ha gondolod este levezethetem.

Az 1-esnél nemigazán értem hogy mit kell csinálni. Minden lehetséges variánst le kell vezetni?

2021. jún. 1. 16:29
 2/6 A kérdező kommentje:
A Google-n valamiért én nem találtam őket... Hálás lennék érte ha letudnád nekem vezetni, nagyon megköszönném! Az elsőben igen, minden variánst le kell vezetni.
2021. jún. 1. 16:40
 3/6 anonim válasza:
100%

2. Genotípus: Ha a normál szülő KK, akkor az utód genotípusa Kk. Ha a normál szülő Kk, akkor az utód genotípusa vagy Kk vagy kk. Az albínó szülő minden esetben kk genotípusú.

Két normál szülőnek lehet albínó utódja, ha mindkét szülő genotípusa Kk

3. Az utód lehet színtévesztő vagy nem színtévesztő. A nem színtévesztő apának a genotípusa mindenképpen XY. A színtévesztő anyának XvXv. Szóval az utódjaik lehetnek XvX vagy XvY genotípusúak. Tehát ha az utód lány, akkor nem színtévesztő, ha fiú, akkor színtévesztő a fenotípus.

Az elsőt meg nem értem, hogy mit akar.

2021. jún. 1. 16:49
 4/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
2021. jún. 1. 17:04
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Pedig az ott van:

3:

"Normál látású apa és színtévesztő anya gyerekei közül a fiúk színtévesztők, a lányok hordozók."

[link]

2:

[link]

1:

Nem értem, mit akar a kérdés.

2021. jún. 1. 17:20
 6/6 anonim ***** válasza:

Igaz, hogy nem a te házidhoz kapcsolódik, de mivel ennyien leírták, én már nem rajzolom le külön.

Az ilyen feladatoknál a legbiztosabb az, ha lerajzolod a dolgokat, mint pl a vércsoportokat. Tudod, így:

[link]

Pl a piros-zöld színtévesztés is recesszíven öröklődik, akárcsak a 0-ás vércsoport.

2021. jún. 1. 20:19

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!