Nem megy a biológia házi? Segítséget nagy örömmel fogadok.
Egy A vércsoportú apának, akinek az anyja 0 vércsoportú volt és egy B vércsoportú anyának, akinek a szülei A és AB vércsoportúak voltak születhet-e 0 vércsoportú gyermeke? Ha igen, hány % valószínűséggel?
Milyen vércsoportúak lehetnek a szülei egy AB vércsoportú gyermeknek? Hány féle keresztezési mód lehetséges?
(A0 x 00 és 00 x A0 ugyanannak tekinthető)
A vércsoport: I(A)
B vércsoport: I(B)
0-s vércsoport: i
ezek az allél jelöések.
Amit az apáról tudunk: Az anyja 0-s (ii), tehát az apa csak egyféleképpen, I(A)i genotípussal lehet A vércsoportú.
amit az anyáról tudunk: A szülei AB [I(A)I(B)] és A vércsoportúak, ő maga B vércsoportú. Megint csak egyféleképpen születhet ilyen szülőknek B-s gyereke, ha van i allél az A vércsoportú szülőben, tehát az anya: I(B)i
I(A)i X I(B)i -nek lehet 0-s gyereke, 1/4, azaz 25% valószínűséggel.
Az AB vércsoportú gyermek szülei a következők lehetnek:
-A és AB
-AB és AB
-B és AB
-B és A
A és AB szülők a következőképpen lehetnek:
-I(A)i és I(A)I(B)
-I(A)I(A) és I(A)I(B)
AB és AB szülők:
-I(A)I(B)
B és AB szülők:
-I(B)i és I(A)I(B)
-I(B)I(B) és I(A)I(B)
B és A szülők:
-I(B)I(B) és I(A)I(A)
-I(B)i és I(A)I(A)
-I(B)i és I(A)i
I(B)I(B) és I(A)i
Feladat első része:
Fekete kocka van a megadott vércsoportú nagyszülők körül.
Pirossal ki vannak húzva azok, akik bár a nagyszülők gyerekei, de nem lehetnek a megadott szülők a vércsoport miatt.
Lila kocka van a 0-s vércsoportú gyerek körül.
Szóval igen, lehet 0-s gyerekük. A rajzból meg gondolom látod a százalékot (25).
Feladat második része:
A, B vagy AB vércsoportúak
A x AB, AB x B, B x A (A rajzos módszeremmel le is ellenőrizheted, hogy csak ezekből tud AB-s gyerek lenni)
Szívesen. Az ilyen feladatoknál mindig legyen az az első dolgod, hogy lerajzolod a lehetséges eseteket. Sokkal könnyebb utána dolgozni a feladattal.
Amúgy én is másképp tanultam a genotípusok jelölését, csak a "A0 x 00 és 00 x A0 ugyanannak tekinthető" miatt rajzoltam így. Mi a 0 helyére l-t írtunk, az A és B helyére meg L-t és felső indexbe tettünk egy A-t vagy B-t. :D
Amúgy most vettem észre, hogy a "A x AB, AB x B, B x A"-nél az AB x AB kimaradt...
De a 3-as végülis leírta (homozigóta és heretozigóta variánsal is szépen kölün), szóval mindegy. Nekem az volt a lényeg, hogy lásd, hogy honnan jönnek ki ezek, ezért csináltam ilyen szép színesre. Mert amúgy tökegyszerű egy ilyen feladat, csak rajzolgatni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!