Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Nem megy a biológia házi?...

Nem megy a biológia házi? Segítséget nagy örömmel fogadok.

Figyelt kérdés

Egy A vércsoportú apának, akinek az anyja 0 vércsoportú volt és egy B vércsoportú anyának, akinek a szülei A és AB vércsoportúak voltak születhet-e 0 vércsoportú gyermeke? Ha igen, hány % valószínűséggel?

Milyen vércsoportúak lehetnek a szülei egy AB vércsoportú gyermeknek? Hány féle keresztezési mód lehetséges?

(A0 x 00 és 00 x A0 ugyanannak tekinthető)

2021. ápr. 27. 18:16
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha gépközelbe érek, levezetem.
2021. ápr. 27. 18:27
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

A vércsoport: I(A)

B vércsoport: I(B)

0-s vércsoport: i

ezek az allél jelöések.

Amit az apáról tudunk: Az anyja 0-s (ii), tehát az apa csak egyféleképpen, I(A)i genotípussal lehet A vércsoportú.

amit az anyáról tudunk: A szülei AB [I(A)I(B)] és A vércsoportúak, ő maga B vércsoportú. Megint csak egyféleképpen születhet ilyen szülőknek B-s gyereke, ha van i allél az A vércsoportú szülőben, tehát az anya: I(B)i

I(A)i X I(B)i -nek lehet 0-s gyereke, 1/4, azaz 25% valószínűséggel.

2021. ápr. 27. 18:52
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Az AB vércsoportú gyermek szülei a következők lehetnek:

-A és AB

-AB és AB

-B és AB

-B és A

A és AB szülők a következőképpen lehetnek:

-I(A)i és I(A)I(B)

-I(A)I(A) és I(A)I(B)

AB és AB szülők:

-I(A)I(B)

B és AB szülők:

-I(B)i és I(A)I(B)

-I(B)I(B) és I(A)I(B)

B és A szülők:

-I(B)I(B) és I(A)I(A)

-I(B)i és I(A)I(A)

-I(B)i és I(A)i

I(B)I(B) és I(A)i

2021. ápr. 27. 18:58
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Itt a kis i betűt vedd 0-nak, az I(A)-t A-nak és az I(B)-t B-nek, bocsánat, csak később vettem észre, hogy más a jelölésed, mint a standard, gondolom nem vagy bioszfakton.
2021. ápr. 27. 18:59
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Feladat első része:

[link]

Fekete kocka van a megadott vércsoportú nagyszülők körül.

Pirossal ki vannak húzva azok, akik bár a nagyszülők gyerekei, de nem lehetnek a megadott szülők a vércsoport miatt.

Lila kocka van a 0-s vércsoportú gyerek körül.

Szóval igen, lehet 0-s gyerekük. A rajzból meg gondolom látod a százalékot (25).

2021. ápr. 27. 19:45
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Feladat második része:

A, B vagy AB vércsoportúak

A x AB, AB x B, B x A (A rajzos módszeremmel le is ellenőrizheted, hogy csak ezekből tud AB-s gyerek lenni)

2021. ápr. 27. 19:54
 7/10 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat mindenkinek. Sokat segítettek.
2021. ápr. 27. 22:08
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Szívesen. Az ilyen feladatoknál mindig legyen az az első dolgod, hogy lerajzolod a lehetséges eseteket. Sokkal könnyebb utána dolgozni a feladattal.

Amúgy én is másképp tanultam a genotípusok jelölését, csak a "A0 x 00 és 00 x A0 ugyanannak tekinthető" miatt rajzoltam így. Mi a 0 helyére l-t írtunk, az A és B helyére meg L-t és felső indexbe tettünk egy A-t vagy B-t. :D

2021. ápr. 27. 22:29
 9/10 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszololónak külön köszönöm a kedvességet és figyelmességét.
2021. ápr. 28. 10:02
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy most vettem észre, hogy a "A x AB, AB x B, B x A"-nél az AB x AB kimaradt...

De a 3-as végülis leírta (homozigóta és heretozigóta variánsal is szépen kölün), szóval mindegy. Nekem az volt a lényeg, hogy lásd, hogy honnan jönnek ki ezek, ezért csináltam ilyen szép színesre. Mert amúgy tökegyszerű egy ilyen feladat, csak rajzolgatni kell.

2021. ápr. 28. 10:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!