Milyen lépések szükségesek a szófaj felismeréséhez? Hogyan készítsek ehhez egy gondolat térképet?
A szófajfelismerés kb. abból áll, hogy kitalálod, melyik kérdésre válaszol. (Mi? Mit csinál? Milyen...?)
De nem tudom, mi lehet az a gondolat térkép, úgyhogy abban nem tudok segíteni.
Hogyhogy milyen lépések szükségesek? Minden szófajnak van kérdőszava. Igének: mit csinál?, főnévnek: ki?, mi?, melléknévnek: milyen? számnévnek: mennyi?, hány?
A névmás többféle lehet, az a névmás, amelyik a fentieket helyettesíti: például lehet személyes névmás: én, te, ő, mi, ti, ők - visszaható névmás: amikor a cselekvőre visszahat, amit csinál: magam sütöttem, magad pl. kölcsönös névmás: egymás, birtokos névmás: enyém, tied, övé, miénk, tiétek, övék, mutató névmás: ez, az, amaz stb., kérdőnévmás: ki? mi? kicsoda? micsoda? milyen? stb., lehet vonatkozó névmás (akire vonatkozik a cselekmény): aki, ami, akinek, aminek, akire stb., végül van határozatlan névmás: valamelyik, bárki, néhány - jellemző rá a bizonytalanság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!