Lehet gyorsabban verset tanulni?
A verset nem bemagolni kell, hanem tanulni, ez már az első hiba a metodikádban, hogy rosszul értelmezed a szavakat és a célokat.
Én nem rég idegennyelvű szöveget (orosz) tanultam meg; unalomig olvasva, hallgatva. Ma már betéve tudom, ami azért is van, mert amikor nem olvastam és hallgattam, akkor felmondtam magamban.
Csak kíváncsiságból: melyik az a irdalmatlan hosszú vers?
#2: "amikor nem olvastam és hallgattam, akkor felmondtam magamban" Ez miben különbözik a bemagolástól?
Szó szerint vissza adni tudni >= bemagolni.
Ha nem kell értelmezni, akkor szó szerint vissza adni tudni = bemagolni.
Kérdező: Én annó úgy magoltam be a verset, hogy többnyire magamban, néha hangosan felmondtam. Ha és ahol hibáztam, akkor ott megálltam és újrakezdtem az elejétől, és jobban koncentráltam a szövegre. Közben végig vizualizáltam a dolgot.
A megállás újrakezdés nem ideális, mert a végére kevesebb figyelem jut, emiatt az elejétől már undorodtam, amikor a végét tudtam már végre gyakorolni. Emiatt azt érdemes csinálni, hogy:
1. Mondod a verset.
2. Vizualizálod.
3. Ahol elakadsz, leírod a szót, ami nem jutott eszedbe.
4. Folytatod.
5. Ismétled a jegyzetre nézve.
6. Ismétled a jegyzetre nem nézve.
7. Ha 3-szor sikerült elmondani hibátlanul a szójegyzetre nem nézve, akkor aznap, de legalább 3-4 órán át nem foglalkozol vele.
8. 1-7. pontot ismétled a felelésig minden nap, vagy minden másnap.
#4: Ritka az alkalmazésa valóban, de:
1. TV-rádió műsorokban, újságban előkerül, mint bevett vagy abban a pillanatban kitalált szólás-mondás vagy hasonlat alapja.
2. Időnként előkerül emberek közötti beszédben valamire aláfestésként, és aki idézni tud, azt elismerik az emberek (jó pontot szerez).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!