Mikor jobb és mikor bal oldal? Kémia.
Ez reakciótól függ.
Pl az ammóniaszintézis exoterm folyamat. A bomlása pedig endoterm. Ha a termékképződés során hő fejlődik, úgy tudjuk segíteni (eltolni) a reaciót a felső nyíl irányába, hogy a keletkező hőt elbezetjük (hűtjük).
Igyanakkor az NH3 szintézis mólszámváltozással is jár. A nagyobb mólszám nagyobb nyomást jelent, így az nyomás is befolyásol. (hiszen az adott térben uralkodó nyomás arányos a részecskék számával)
Pl N2 + 3H2 <=>2NH3 folyamat esetén mólszámcsökkenés figyelhető meg.
Ha tehát növelem a N2-H2 gázelegy nyomását, akkor a rendszer úgy igyekezik ezalól kitérni, hogy több NH3 keletkezik.
További lehetőség az egyensúly eltolásra: valamely kiindulási anyag mennyiségének növelése,
termék(ek) elvezetése
Az egyensúly eltolásának az alapja a Le Chatelier-Braun elv (legkisebb kényszer elve), mely kimondja hogy ha egy egyensúlyban lévő rendszert ha valamilyen külső hatás ér, a rendszer olyan irányban tolódik el, hogy a hatás mértékét csökkentse.
pl ha egy tanuló egyest kap, igyekszik legközelebb javítani. Ezzel csökkentve a hatást
Köszönöm a választ.
De akkor sem értem, hogy az egyenlet bal vagy jobb oldala-e az egyesülés illetve az átalakulás. Nem tudom így, hogy merre tolódik a reakció.
Pl. az ammóniaszintézis esetében, ha van egy olyan állításom, hogy a hőm. emelésével az egyesülés irányába tolódik az egyensúly, akkor ez esetben ez a bal oldalra vonatkozik, ugye? Az átalakulás pedig a jobb oldalra? Bocsánat, ha érthetetlenül fogalmaztam.
Akárhogy felírhatod a reakciót, általában a jobb oldalra szoktuk írni a kívánt terméket. Ahhoz, hogy tudd, merre tolódik el a reakció, neked semmi mást nem kell tudnod, mint hogy melyik oldalon mennyi a mólszám, illetve, hogy melyik oldal felé exoterm vagy endoterm.
Konkrétan, ha az ammóniaszintézisről van szó, és az ammóniát, mint terméket jobb oldalra írtuk fel, akkor értelemszerűen, ha egyesülés irányába tolódik el, akkor JOBBRA tolódik. Nem tudom, ezen mi a nem logikus.
Átalakulás alatt meg aztán végképp nem tudom, mit értesz.
átalakulás ill. visszaalakulás (bomlás) van.
igen, ahogy mondod: az NH3 szintézis során a hőmérséklet emelése a visszaalakulásnak kedvez (balra tolódik).
Szerintem neked valami nagyon zavaros az egyensúlyokkal kapcsolatban vmi. Egyensúlyi reakcióban egyszerre lejátszódik minkét irányban a folyamat.
Tehát egyidőben alakul át a hidrogén s nitrogén ammóniára, miközben az NH3 egy része elbomlik N2 ésH2 -re
De egyébként ahhoz hogy megállapításokat csak a lejátszódó folyamatra lehet tenni.
Pl NH3 szitézisnél hogyan tolja el az egyensúlyt a hőmérséklet növelése.
Ez a a N2+ 3H2 <=> 2NH3 egyenletre vonatkozik. hőmérséklet emelése a visszalakulásnak kedvez.
Ha az lenne hogy merre tolja el az NH3 bomlását a hőmérséklet emelése: NH3 <=> N2+3H2
endoterm a folyamat, tehát a hőmérséklet emelés az átalakulásnak kedvez.ű
Tehát hogy mi a termék (átalakulás) és mi a kiindulás (visszaalakulás) attól függ, milyen irányban közelítjük meg a folyamatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!