Német ob kötőszóval utáni helyes mondatfelépítés?
A feladat annyi hogy vannak kifejezések és kérdések amelyeket össze kell kapcsolni az ob kötőszó használatával. Egy példa:
möchte wissen/Wie alt er sein kann?
Azt tudom hogy az ob után KATI (kötőszó alany többi mondatrész ige) szórendet kell használni, de hogy a wie alt kérdőszó az alany elé vagy mögé kerül azt nem tudom.
Szóval ...ob er wie alt sein kann or wie alt er sein kann.
Ich möchte das wissen, wie alt er sein kann.
Itt szerintem nem kell ob. Tudom mire gondolsz, de a “vajon”-t a német nem használja így.
Úgy viszont, hogy tudni szeretném hogy öreg-e.
Ich möchte wissen, ob er alt ist.
Hát ez elég hülye feladat :D
mert eléggé magyaros logikával épül fel, ezzel az ob-bal meg kann-nal. Eleve az ob valószínűsít, nem kéne még a kann -hat/-het-je is, de mindenhogy hülyén hangzik nekem. Mindenesetre az er jöjjön az ob után.
A második válaszodban nem értem a kérdést, nem tudom milyen ob-os tagmondattal kéne azt folytatni :D
A W-kérdőszavak és az "ob" nem férnek meg egymás mellett, úgyhogy
Ich möchte wissen, wie alt er ist.
(és a "kann" sem kell, mert az annyira magyar.)
........................................................
Az "ob"-bal való ismerkedést szeretem a következő szituációs játékkal kezdeni (Tettesd magad süketnek-játék)
Bist du hungrig? (Éhes vagy?)
Wie bitte? (Tessék?)
Ich habe gefragt, ob du hungrig bist. (Azt kérdeztem, hogy éhes vagy-e.)
Kannst du schwimmen? (Tudsz úszni?)
Wie bitte? (Tessék?)
Ich habe gefragt, ob du schwimmen kannst. (Azt kérdeztem, hogy tudsz-e úszni.)
Wollt ihr Volleyball spielen? (Akartok röplabdázni?)
Wie bitte? (Tessék?)
Ich möchte wissen, ob ihr Volleyball spielen wollt. (Szeretném tudni, hogy akartok-e röpizni.)
Trainierst du jeden Tag? (Minden nap edzel?)
Wie bitte? (Tessék?)
Ich möchte wissen, ob du jeden Tag trainierst. (Szeretném tudni, hogy minden nap edzel-e.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!