Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Este beállítottam az ébresztőó...

Hugiim kérdése:

Este beállítottam az ébresztőórámat és 11-kor lefeküdtem. Reggel nem szólalt meg az ébresztőm, a telefonomon azt láttam, hogy 6óra 15-kor ébredtem fel. Mennyi a valószínűsége, hogy az órám még tegnap elromlott?

Figyelt kérdés
Kérlek segítsetek megoldani ezt a geometriai valószínűségi feladatot indoklással!

2021. márc. 1. 22:04
 1/6 anonim ***** válasza:
49%
50%. Vagy tegnap romlott el, vagy nem.
2021. márc. 1. 22:10
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon egyszerű; rajzolsz egy szakaszt, a kezdőpont 11 óránál lesz, a végpont 6.15-nél. Ezen a szakaszon kell jelölnöd az éjfélt, értelemszerűen arányosan. A kedvező eset a [11;12] órára vonatkozó szakasz hossza, az összes eset meg az egész szakasz, és ezek hosszainak aránya lesz a valószínűség.

Matematikailag; 1 hosszegység feleljen meg 1 óra hosszának, ekkor a [11;12] intervallum hossza pont 1 egység, a [11;másnap 6:15] intervallum hossza 4,75 egység, így a valószínűség 1/4,75 = 4/19 = ~0,2105 = 21,05%.

Felvetődik a kérdés, hogy mi van akkor, hogyha pont éjfélkor romlott el. Erre a válasz az, hogy a valószínűsége 0, de mégis megtörténhet. Ennek feloldása az, hogy úgynevezett diszkrét (véges) eseménytéren a 0 valószínűség megegyezik a lehetetlen eseménnyel ugyanez kontinuum eseménytéren ez már nem lesz igaz. Illetve az igaz, hogy ha egy esemény lehetetlen esemény, akkor valószínűsége 0, viszont ez fordítva nem igaz.

2021. márc. 1. 22:19
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Kicsit elrontottam; a [11;másnap 6:15] hossza nem 4,75, hanem 7,25, így a valószínűség:

1/7,25 = 4/29 = ~0,137931 = 13,7931%.

2021. márc. 1. 22:21
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Onnantól kezdve hogy beállítottad, addig amire beállítottad: x óra.

Onnantól kezdve hogy beállítottad, éjfélig: y óra

Annak a valószínűsége hogy még tegnap romlott el: P = y/x

Geometria: az idővonal mint szakasz, x hosszan romolhatott el, ebből y hossz a tegnapban van...

2021. márc. 1. 22:21
 5/6 anonim ***** válasza:
És ha hétre állítottad be?
2021. márc. 1. 22:35
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Feltehetjük a feladat szempontjából, hogy a feladatban szereplő ember nem hülye, és egy ébresztőóra beállításai nem haladják meg a képességeit.

De ha mégis, akkor addig nem lehet tudni semmit az ébresztőóráról, amíg nem éri el a 7-et.

2021. márc. 1. 22:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!