Nem gondoltam, hogy sikerülni fog. Nem gondoltam volna, hogy sikerülni fog. Van köztük különbség?
Igen, van közöttük különbség.
Az első mondat arra utal, hogy eleve befejezettnek tekintettem, és arra számítottam, hogy nem sikerül a dolog. (Mit nem gondoltam? Azt, hogy sikerülni fog.)
A második mondat egy feltételes módú igealakot használó (volna) mondat, amelyből arra következtethetünk, hogy bár nem számítottam rá, de magamban így gondoltam a befejezést.
A második mondat:
"Nem gondoltam volna, hogy sikerülni fog."
Nem gondoltam volna arra, hogy sikerülni fog, ha nem lettem volna biztos abban, hogy jól tudom, és sikerülni fog.
A "volna" ragozhatatlan segédige, múlt idejű igei alakok után (gondoltam) a feltételes mód jeleként használatos. Ergo, már előre tudtam, hogy sikerülni fog.
Ehhez most már kicsit késő van, ha nem sürgős, akkor térjünk vissza rá holnap.
Köszi.
Ez egy tárgyas alárendelésű, feltételes módú mellékmondat.
Mit nem gondoltam volna? - tárgyas alárendelés
- (azt), hogy sikerülni fog. (tárgyas alárendelésű feltételes (volna segédige miatt) mellékmondat
A feltételes mellékmondat (sikerülni fog) azt a feltételt tartalmazza, amelynek teljesülésétől a főmondat megvalósulása függ.
És ismét csak ezt tudom írni, csak itt bővebben, de ugyanaz a jelentés:
- Nem gondoltam volna azt, hogy sikerülni fog, hogyha nem tudtam volna, hogy sikerülni fog.
De írhatok erre másik példát is:
- Nem hívtalak volna, ha tudom, hogy nem jössz el.
Ez bővebben kifejezve:
- Nem hívtalak volna, ha nem tudtam volna rólad azt, hogy el fogsz jönni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!