Napok óta nem megy ez a számolásifeladat, valaki érti?
Az van megadva, hogy 1g alkán égéséhez 2,7 köbdeci O2 szükséges (standard). A kérdés, hogy ez melyik alkán.
Már pár napja nem tudok rájönni a nyitjára. Előre is köszi, ha valakinek megy.
Próbálgatni nem akartam sorban, mégis csak úgy lenne szép, ha anélkül menne.
Na jó megvagyok. Eddig azért nem lett meg, mert az egyenlettel felírt dolgok mindig 6,5re jöttek ki, mondom ne már.
Most próbálgattam és valóban közelítőleg a hexán és a heptán közé esne, ha lenne olyan, de nincs, szóval leginkább a heptán. De igazából a hexántól 0,06 köbdecivel a heptántól 0,05 köbdecivel tér el.
A feladat rossz.
Engem a kerekítés zavart meg, de ha a feladatban szereplő két tizedesjegyre kerekítesz, akkor kijön.
Ilyen feladatoknál érdemes kiindulni a nyílt láncú alkánok általános égési egyenletéből:
x CnH(2n+2) + (3n+1/2) O2 -> xn CO2 + x(n+1) H2O, ahol x az anyagmennyiség
Tudjuk, hogy x = m/M, amiből m = 1g (a feladatból)
M pedig 12n + 2n + 2 = 14n+2, így x = 14n+2
Tudjuk, hogy V(O2) = 2,7 dm^3, ami átszámítva ~0,11mol
így felírhatjuk az alábbi egyenletet:
1/(14n+2) * (3n+1)/2 = 0,11mol
amiből kiszámolva n = 7, tehát a keresett szénhidrogén a heptán
Ez a gondolatmenet bármilyen nyílt láncú szénhidrogén égésénél felhasználható, de a paraméteres egyenletet sokféle szerves vegyületre felírhatjuk.
Figyelj arra, hogyha a feladatban két tizedesjegy pontossággal vannak megadva adatok, akkor ne a számológépben maradt pontos értékkel számolj tovább feltétlen, mivel így könnyen kerekítési hibákba kerülhet az ember
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!