Napok óta nem megy ez a számolásifeladat, valaki érti?

Figyelt kérdés

Az van megadva, hogy 1g alkán égéséhez 2,7 köbdeci O2 szükséges (standard). A kérdés, hogy ez melyik alkán.

Már pár napja nem tudok rájönni a nyitjára. Előre is köszi, ha valakinek megy.

Próbálgatni nem akartam sorban, mégis csak úgy lenne szép, ha anélkül menne.

2021. jan. 26. 21:55
 1/4 A kérdező kommentje:

Na jó megvagyok. Eddig azért nem lett meg, mert az egyenlettel felírt dolgok mindig 6,5re jöttek ki, mondom ne már.

Most próbálgattam és valóban közelítőleg a hexán és a heptán közé esne, ha lenne olyan, de nincs, szóval leginkább a heptán. De igazából a hexántól 0,06 köbdecivel a heptántól 0,05 köbdecivel tér el.

A feladat rossz.

2021. jan. 26. 22:39
 2/4 anonim válasza:
Ahogy a kérdést olvastam, hálát adok a Jóistennek, hogy nem kell kémiával foglalkoznom.
2021. jan. 27. 05:04
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Engem a kerekítés zavart meg, de ha a feladatban szereplő két tizedesjegyre kerekítesz, akkor kijön.

Ilyen feladatoknál érdemes kiindulni a nyílt láncú alkánok általános égési egyenletéből:

x CnH(2n+2) + (3n+1/2) O2 -> xn CO2 + x(n+1) H2O, ahol x az anyagmennyiség

Tudjuk, hogy x = m/M, amiből m = 1g (a feladatból)

M pedig 12n + 2n + 2 = 14n+2, így x = 14n+2

Tudjuk, hogy V(O2) = 2,7 dm^3, ami átszámítva ~0,11mol

így felírhatjuk az alábbi egyenletet:

1/(14n+2) * (3n+1)/2 = 0,11mol

amiből kiszámolva n = 7, tehát a keresett szénhidrogén a heptán

Ez a gondolatmenet bármilyen nyílt láncú szénhidrogén égésénél felhasználható, de a paraméteres egyenletet sokféle szerves vegyületre felírhatjuk.

Figyelj arra, hogyha a feladatban két tizedesjegy pontossággal vannak megadva adatok, akkor ne a számológépben maradt pontos értékkel számolj tovább feltétlen, mivel így könnyen kerekítési hibákba kerülhet az ember

2021. jan. 27. 10:43
 4/4 A kérdező kommentje:
Áh, köszi szépen. Sokszor elcsúszik a kerekítés.
2021. jan. 27. 11:01

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!