József Attila: Nyár cimű vers elemzése kéne holnapram, valaki tud segíteni?
ITT A VERS:
Aranyos lapály, gólyahír,
áramló könnyűségű rét.
Ezüst derűvel ráz a nyír
egy szellőcskét és leng az ég.
Jön a darázs, jön, megszagol,
dörmög s a vadrózsára száll.
A mérges rózsa meghajol -
vörös, de karcsú még a nyár.
Ám egyre több lágy buggyanás.
Vérbő eper a homokon,
bóbiskol, zizzen a kalász.
Vihar gubbaszt a lombokon.
Ily gyorsan betelik nyaram.
Ördögszekéren hord a szél -
csattan a menny és megvillan
kék, tünde fénnyel fönn a tél.
Kérdések:
1.Vizsgáld meg részletesen a tavaszt ábrázoló szakasz eszközeit: a mondatszerkezetet, az igék jelentését!Milyen hatást keltenek együtt?
2.Vizsgáld meg a nyár leírását!Milyen szófajú szavak uralják a leírást , és milyen hatást keltenek?
3.Értelmezd a negyedik szakasz eslő két sorát különös figyelmet fordítva az első mondat alanyára , illetve a második mondtaból hiányzó tárgyra!
Azokat a válaszokat hanyagoljátok , hogy oldjam meg magamnak , mivel irodalomból soha sem voltam jó!
Előre köszi a válaszokat!
Akkor most feltűnő lenne ha ötöst kapnál.
Nem tanulhatunk helyetted.
Mindig 4-5 ösöm volt , mivel tanultam , de ez most nagyon nem megy, és láttam , sok ilyen kérdést, arra érkeztek válaszok.
2. Igék sorozata, a cselekvések megszemélyesítik a növényeketm rovarokat stb. Elénk fest egy képet, nyugatató hatést keltenek, békét ábárázolva. Még a vihar is, ahogy gubbaszt.
3. Gyorsan telik el a költő nyara. Rejtett az alany. Második sorban nem jelöli mi lesz a tárgy vagyis mit visz az ördögszekér. Az olvasóra bizza az értelmezést, őt hordja a szél (az ördögszekerén) vagy az elképzelt képet.
Rég csináltam ilyet, remélem segít valamennyit.
Köszönöm , nagyon sokat segítettél
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!