Valaki segítene? Ez így helyes?
"Írja le és értelmezze a gázcserenyíláson át felvett szén-dioxid-molekula sorsát a növényben."
Érettségi követelmény.
Én ezt írtam: CO2 gázcserenyíláson át belép a levélbe->CO2 belép a Calvin-ciklusba (fotoszintézis sötétszakasz)-> aktivált ribulózhoz csatlakozva glicerinsav-foszfát keletkezik->amennyiben a C-atom funkciós csoportban van: redukcióval glicerinaldehid-foszfát keletkezik->több lépésben szőlőcukor lesz - - -> (amennyiben a növény lebontja) újra glicerinaldehid-foszfát lesz-> glicerinsav-foszfát->piroszőlősav-> 1. kimeletel: CO2-ként kilép a rendszerből VAGY 2. kimenetel: acetilcsoportként a citrátkörben citromsav része lesz-> CO2-ként kilép a rendszerből vagy a növény fotoszintézisbe újra beépíti és a ciklus előről kezdődik
Remélem érthető lett a leírás. Ez így helyes? Tankönyv szerint dolgoztam fel, remélem ennyi elég erre a követelményrész pontra, mert a fotoszintézis két szakaszát külön feldolgoztam már és ennél mélyebbre belemenni gondolom nem kell majd.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Azt tisztázd le a fejedben, hogy a Calvin-ciklus és a sötétszakasz nem ugyan az. A sötétszakasznak alapvetően három lépése van,
1. A légkörből bediffundál a CO2 a légcserenyílásokba, majd a fényszakaszban keletkezett, redukált koenzim által szállított hidrogénnel redukálódik, miközben ATP használ fel (ez teljesen logikus, hiszen az oxidáció energiatermelő folyamat, például a sejtlégzéskor is energia szabadul fel, a redukció pont ennek az ellentettje, így érthető, hogy energiaigényes, ezt mutatja meg az ATP felhasználása).
2. Amint ez megtörténik, akkor lép be a Calvin-ciklusba, ami a sötétszakasz EGY RÉSZE. Ezt te nagyon szépen leírtad, hiba nincs benne, csak kifelejtetted az első lépést, a redukálódást. Egyébként még emelet szinten se kérik számon annyira részletesen, mint te leírtad. A lényeg annyi, hogy a ciklus eredményeként glükóz képződik, valamint a CO2 megkötését végző ribulóz-difoszfát újraképződik, ez teszi lehetővé a ciklikusságot.
3. A keletkezett glükózt a növény attól függően, hogy mire van szüksége, átalakíthatja. Csinálhat belőle például cellulózt vagy keményítőt.
Ezt próbáld helyrerakni és jó lesz.
Köszönöm szépen!
A könyvem rögtön Calvin-ciklussal kezdett valamiért, hogy megmutassa miként is használódik fel a szén-dioxid. Kicsit megnyugodtam, hogy nem írtam el, köszi még egyszer! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!