Tud segiteni valaki???

Figyelt kérdés

Állapítsd meg a szavak

szófaját, majd alkoss szabályt!

vit , tudtad, mért, futott, veszítettem, leírt, elmondott,

szállt, volt, csengetett

A szavak szófaja: .........................................................

Szabály: ......................................................................................................................................

...................................................................................................................................................

2020. nov. 25. 10:53
 1/10 anonim ***** válasza:
Ige. Mindegyik cselekvést ír le.
2020. nov. 25. 11:09
 2/10 anonim ***** válasza:

#1: A "volt" mióta cselekvés?

Szerintem a szabály itt az, hogy mind múlt időben van, amit -t/-tt fejez ki.

2020. nov. 25. 11:12
 3/10 anonim ***** válasza:
71%
A volt is ige. Létige.
2020. nov. 25. 11:17
 4/10 anonim ***** válasza:
Nyilván, nem is azt vitattam. De akkor másképp kérdezem: a létige mióta ír le cselekvést?
2020. nov. 25. 11:26
 5/10 anonim ***** válasza:
4-es mi a francért vitatkozol? A szófaja akkor is ige, akkor meg szabálynak ott a tiéd, kielégültél!
2020. nov. 25. 12:18
 6/10 anonim ***** válasza:
A kérdezőnek meg szívesen, máskor is!
2020. nov. 25. 12:19
 7/10 anonim ***** válasza:

"4-es mi a francért vitatkozol?"

Azért, mert hülyeséget írtál #1-ben, és amikor rákérdeztem, még ki is akartál oktatni #3-ban, mintha én nem tudnám, hogy a volt is ige, ráadásul a létige.

"A szófaja akkor is ige"

Ezt senki sem vitatta. Felesleges bizonygatnod.

"A kérdezőnek meg szívesen, máskor is!"

Ha lehet, inkább ne szólj hozzá máskor olyan témához, amiben nem vagy jártas, mert rossz válasszal nem segítesz, hanem esetleg csak ártasz a kérdezőknek.

2020. nov. 25. 12:38
 8/10 anonim ***** válasza:
Te meg 7-es ne oktasd ki a válaszadókat, amikor csak félig oldottad meg a feladatot!
2020. nov. 25. 12:40
 9/10 anonim ***** válasza:
Az ige csekekvést fejez ki. Ez nem rossz válasz. A szabálynak meg ott a tiéd, kedves 7-es, fejezd be a hisztit! :)
2020. nov. 25. 12:42
 10/10 anonim ***** válasza:

"Az ige csekekvést fejez ki. Ez nem rossz válasz."

De! Ez rossz válasz, hiszen azt sugallja, hogy minden ige cselekvést fejez ki. De ez egyáltalán nem igaz!

Minden cselekvést ige fejez ki, de nem minden ige cselekvést fejez ki. Pl. havazik, hullik, [barna haja] volt, kibicsaklik, lobban, forr – ezek egyike sem cselekvést ír le, mégis mind ige.

Mivel kérdező felsorolásában szerepelt a létige, ami nem cselekvést ír le, ezért helytelen azt állítanod, hogy mindegyik felsorolt ige cselekvést ír le.

2020. nov. 25. 13:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!