Tud segiteni valaki???
Állapítsd meg a szavak
szófaját, majd alkoss szabályt!
vit , tudtad, mért, futott, veszítettem, leírt, elmondott,
szállt, volt, csengetett
A szavak szófaja: .........................................................
Szabály: ......................................................................................................................................
...................................................................................................................................................
#1: A "volt" mióta cselekvés?
Szerintem a szabály itt az, hogy mind múlt időben van, amit -t/-tt fejez ki.
"4-es mi a francért vitatkozol?"
Azért, mert hülyeséget írtál #1-ben, és amikor rákérdeztem, még ki is akartál oktatni #3-ban, mintha én nem tudnám, hogy a volt is ige, ráadásul a létige.
"A szófaja akkor is ige"
Ezt senki sem vitatta. Felesleges bizonygatnod.
"A kérdezőnek meg szívesen, máskor is!"
Ha lehet, inkább ne szólj hozzá máskor olyan témához, amiben nem vagy jártas, mert rossz válasszal nem segítesz, hanem esetleg csak ártasz a kérdezőknek.
"Az ige csekekvést fejez ki. Ez nem rossz válasz."
De! Ez rossz válasz, hiszen azt sugallja, hogy minden ige cselekvést fejez ki. De ez egyáltalán nem igaz!
Minden cselekvést ige fejez ki, de nem minden ige cselekvést fejez ki. Pl. havazik, hullik, [barna haja] volt, kibicsaklik, lobban, forr – ezek egyike sem cselekvést ír le, mégis mind ige.
Mivel kérdező felsorolásában szerepelt a létige, ami nem cselekvést ír le, ezért helytelen azt állítanod, hogy mindegyik felsorolt ige cselekvést ír le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!