Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan kell ezeket kiszámolni?...

Hogyan kell ezeket kiszámolni? Nem jövök rá.

Figyelt kérdés

Adott két feladat:

1. Milyen anyagból készült az a 1,5 mm átmérőjű huzal, amelynek 120 m

hosszúságú darabja 76 Ω ellenállású? [ krómnikkel: 1,12 Ωmm²/m ]

2. Mekkora annak a 3,5 km-es, előfizetőket összekötő távbeszélő áramkörnek az

ellenállása, amelyet 2 mm átmérőjű vörösréz vezetékkel kötöttek össze? [ 19,5 Ω ]

Ott van a megoldás a kérdés végén zárójelben, de hiába számolom a megadott képletekkel és a segédtáblával, nem jönnek ki az adott eredmények. Valaki el tudná magyarázni nekem a pontos megoldás menetét? Hogyan kell levezetni?

Előre is köszönöm a segítséget.

2020. okt. 29. 11:30
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha 1,5mm az átmérője, akkor a felülete:

A = 0,75^2*pi = 1,766 mm^2

ellenállás * felület / hossz = 76 ohm * 1,766 mm^2 / 120 m = 1,118 ohm mm^2/m

Ezt kell kikeresni a táblázatban.

Másik ugyanez.

A = 1^2*3,14 = 3,14mm^2

l = 3,5km = 3500m

vörösréz állandóját ki kell keresni.

ellenállás = l * állandó / A

2020. okt. 29. 11:42
 2/4 anonim ***** válasza:

ellenállás = fajlagos ellenállás * hossz / keresztmetszet

Ezt kellett volna neki elmondani, nem megoldani helyette. Ha nem jöttek ki az adott eredmények (füzi szöveg, meg sem próbálta), akkor azt leírhatta volna, és ki lehetett volna igazítani. Azt én értem, hogy otthon a gyerek felnéz rád, hogy te megoldottad ezt valakinek, de ettől a kérdező nem fejlődött, csak a sunyiság terén.

2020. okt. 29. 12:15
 3/4 anonim ***** válasza:

Gyanítom az átmérőből nem tudta kiszámolni a keresztmetszetet azért nem jönnek ki az eredmények, így legalább látja, hogy jön ki.

Talán a szorzás-osztás még ment neki is.

2020. okt. 29. 12:21
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a segítséget!

Kedves 2., a levezetés segített nekem a legtöbbet, mert így tudom hogy mit rontottam el. Elnézést hogy csípőből nem tudtam ezeket megoldani. Az 1. kommentelőnek még egyszer köszi!

2020. okt. 29. 13:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!