Lali767 kérdése:
Miért szilárd a zsír és miért folyékony az olaj?
Figyelt kérdés
elvileg az olaj telítetlenségéből fakad, ami miatt elágazik, de az elágazások nem pont szilárdabbá teszik a molekulát? Pl az alkének gombolyagszerű szerkezete a szilárdabb, mert nem olyan nagy a felülete.2020. aug. 16. 08:06
2/2 anonim válasza:
Azonos intermolekuláris kölcsönhatás esetén annak a vegyületnek nagyobb a fagyás- és olvadáspontja (zsírok > olajok), amelyek molekulái könnyebben tudnak szilárd fázisba rendeződni.
A telített zsírsavakban a C láncan lévő kizárólag C-C kötések szabad rotációja kedvezőbb a szilárd fázis kialakulásához.
A telítetlen zsírsavak C=C kötése azonban kissé merevíti a C láncot, ezért geometriai gátlás lép és alacsonyabb hőmérséklet kell a szilárd halmazállapot eléréséhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!