Bécs nem is volt soha Magyarország része? Én teljesen azt hittem, meg hát annak van magyar neve is. Máshol Wien.
Csak mert most van itt egy dal, nézem, aszondja: "Most jöttem Bécsből, Lengyelországból", mondom wtf, az Ausztria; gondoltam, rákeresek; mert bátyámtól még hallottam egyszer valami 6-7 éves koromban (kb 21 évvel ezelőtt); és ő akkor valamilyen megyével énekelte itthon, hogy "Most jöttem Bécsből, -...nemtom milyen...- megyéből"; legalábbis így emlékeztem, majd megkérdezem tőle, jelenleg viszont egy Forrai Katalinos gyűjtést nézek; rámentem egy ilyen régi közigazgatási térképre, arra kerestem rá, hogy "trianon előtti megye térkép" ; ki is dobta, de Bécs ahhoz képest messze van, nem? Tehát szerintem nem tartozott bele a legszélsőbb megyénkbe, tehát ez akkor azt jelenti, hogy Bécs "mindigis" Ausztria volt annak ellenére, hogy van magyar neve? Mondjuk Koppenhágát is megpróbálták magyarosítani Kappanhágóra; de akkor a "Bécs" név is akkor született? Tehát nem így hívták eredetileg a várost? A mindigis-t azért raktam idézőjelbe, mert "történelem előtti időkből" nemigen rendelkezem ismeretekből; sőt, még "történelem utáni időkből" se tudok mindent akkor ezek szerint. Durva. És ezt most tudom meg egy dal kapcsán, ennyi idősen. :O :D:D
Tehát ez most komoly? Hogy Bécs úgy konkrétan sose tartozott Magyarország határain belülre? Oltogatásokat, jajveszékeléseket nem kérek, csak a konkrét tényeket. Egyébként, aki ismer még másik verziót a dalra, és ideírja, azt is szívesen veszem; meg voltam róla győződve, hogy Bécs az a királyi Magyarország határain belülre tartozott; és meg akartam nézni, melyik magyar megyének volt a része.
Azt hiszem amúgy, hogy akkor én még nem jártam iskolába; és bátyám meg elsős volt; én ezt a dalt úgy amúgy nem tanultam. Nem jutott rá idő, meg el is felejtődött, úgyhogy bátyámat nem kérdeztem, de majd nemsoká írok neki is üzit, hogy ezt akkor ő hogy énekelte; mert ő még biztos emlékszik.
Előre is nagyon hálásan köszönöm a segítséget, kiegészítéseket, információkat; beszólásokat légyszi ne írjatok.
Hunyadi Mátyás elfoglalta volt Bécset, de amúgy nem volt Magyarország része
me amúgy lehet valamit elnevezni, ami nem a miénk, vagy?
(Bécs elnevezése a szlávból jön)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!