Nyelvtan feladat. Valaki megtudná oldani nekem, nagyon sok mindennel le vagyok maradva, sajnos lusta voltam és most nagyon kell hajtanom. asd?

Figyelt kérdés

Kedves Diákok!

Írásbeli házi feladat:

A következő összetett mondatok mellé írjátok oda, hogy mellérendelő vagy alárendelő összetett mondat, ill. annak milyen típusa (pl. kapcsolatos, alanyi alárendelés stb.)

A válaszodat word dokumentumban töltsd fel a Moodle-ben úgy, hogy a dokumentum neve a te nevedből álljon, ill. írd oda, hogy összetett mondat (pl. Somogyi összetett mondat).

A házi feladat elkészítésének határideje: Június 08. (hétfő) 24 óra

Mondatok:

Az eső is esik, a nap is süt.

A róka vagy elbújt, vagy a vadász lőtte le.

Erősen süt a nap, tehát fehér sapkát adtak a gyerekekre.

A királynő korán jutott özvegységre, és nagy gyásza óta most ébredt először szerelem a szívében.

E fognak jutni a trójaiak a céljukhoz, de nagyon meg fognak bűnhődni miatta.

Elgondolkoztató, miért jobbak a régi szövetek.

Úgy tudsz főzni, hogy elmehetnél szakácsnak is.

Nagyon sietünk, nehogy lekéssük a vonatot.

A könyveknek az a feladatuk, hogy érdekes kérdésekre válaszoljanak.

Ott jártunk, ahol Zrínyi katonái harcoltak a török ellen.

2020. jún. 8. 21:26
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
Pedig ezek olyan egyszerűek... Nem értem, hogy miért nem tudod 10 perc alatt megcsinálni.
2020. jún. 8. 21:58
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Kapcsolatos mellérendelő (az "és" miatt)

Választó mellérendelő (a "vagy-vagy" miatt)

Következtető mellérendelő (a "tehát" miatt)

Kapcsolatos mellérendelő (az "és" miatt)

Ellentétes mellérendelő (a "de" miatt)

Alanyi alárendelő (az "az, hogy" miatt, és az "az" alanyi szerepet tölt be)

(Mód)határozói alárendelő (az "úgy, hogy" miatt, és az "úgy" módhatározói szerepet tölt be)

Magyarázó mellérendelő (az "azért, nehogy" miatt)

Állítmányi alárendelő (az "az, hogy" miatt, és az "az" állítmányi szerepet tölt be)

(Hely)határozós alárendelő (az "ott, ahol" miatt, és az "ott" helyhatározói szerepet tölt be)

2020. jún. 8. 22:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!