Hogy kell elemezni az alábbi mondatokat?
1. Elveszett a kutyám, ezért szomorú vagyok.
2. Sok külföldi kaját szeretek, viszont a pirogot utálom.
Ezek mellérendelt, összetett mondatok, ahol a második tagmondat az első tagmondatnak vagy az ellentéte, vagy a következménye.
1. Következtető mondat
Kötőszavai: ezért, tehát, ennélfogva.
2. Ellentétes mondat
Leggyakoribb kötőszavai: de, azonban, ellenben, mégis, viszont, mégsem.
Én imádom a pirogot, nagyon finom :D
Na jó, viccet félretéve:
1. mondat két tagmondatra bontható:
Első tagmondat: Mit állítunk? Elveszett. Mi veszett el? A kutyám. Tehát:
"elveszett"= állítmány
"kutyám"= alany
Második tagmondat: Mit állítunk? Vagyok. Ki van? Én vagyok (az én nincs kiírva, de odaképzeljük). Milyen vagyok? Szomorú vagyok. Tehát:
"vagyok"= állítmány
(én)= rejtett alany
"szomorú"= állapothatározó
Ok-okozati összefüggés van a két tagmondat között: az első tagmondat megmondja az okot (elveszett a kutyám), a második tagmondat megmondja az ebből következő okozatot (szomorú vagyok miatta). Szóval ez egy mellérendelő összetett mondat, következtető fajta. Az "ezért" a következtető mellérendelés kötőszava.
2. mondat szintén 2 tagmondatból áll:
Első tagmondat: Mit állítunk? Szeretek. Ki szeret? Én szeretek. Mit szeretek? Kaját. Milyen kaját? Külföldi kaját. Mennyi kaját? Sok kaját. Tehát:
"szeretek"= állítmány
(én)= rejtett alany
"kaja"= tárgy
"külföldi"= minőségjelző
"sok"= mennyiségjelző
Második tagmondat: Mit állítunk? Utálom. Ki utálja? Én utálom. Mit utálok? A pirogot. Tehát:
"utálom"= állítmány
(én)= rejtett alany
"pirog"= tárgy
Ez is mellérendelő összetett mondat, ellentétes típusú. Van ilyen fajta összetett mondat, az a neve, hogy ellentétes. Mert a két dolog, amit mondasz, szemben áll egymással: szeretem-utálom. A "viszont" az ellentétes mellérendelő összetett mondatok kötőszava (olyan, mint a de).
Remélem, tudtam segíteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!