Mekkora átlagos erő hat egy 34,641 cm testátlójú kocka alakú akvárium egyik függőleges oldalfalára? (A külső légnyomástól eltekintünk.)
Én nemtudom megoldani az egészet de a későbbi válaszolóknak segíthet: Ha jól számolom egy 20 cm élhosszúságú (így 8 liter űrtartalmú) kockáról van szó.
8 liter (4°C-s) víz= 8kg
A továbbiakat a többiekre bízom, remélem ezzel is segítettem.
#1-es vagyok
Raneztem wikipediara es az alapjan valahogy ugy oldanam meg hogy 8*10=80N
20*20*4=1600cm2=16dm2=0.16m2
80/16*100=500N/m2
Nyugodtan pontozzatok le ha rossz a megoldás, nem vettük meg ezt suliban csak unalmamban jöttem fel gyakorira
Rossz a wikipédiás megoldásod. Nem is érted szerintem hogy mit számoltál...
Az oldalfalakat lineárisan megoszlóerő terheli, nem pedig egyenletesen megoszló amivel te számoltál. Azaz a víz felszínénél a ható erő zérus, a vízfenéken pedig maximális. Nem nehéz rájönni hogy a hidrosztatikai nyomás odalent p=2000N/m^2. A lineárisan megoszlás miatt pedig háromszögterülettel kell számolni:
A megoszlóerőt a fenéktől a vízmagasság harmadában körbemenő vonalterhelés helyettesíti:
Fvonal=2000Pa*0,2m*1/2 =200N/m.
Egy fal szélessége 0,2m ezért az egy falhoz tartozó
helyettesítő koncentrált erő:
F=200N/m * 0,2m =40N.
#1 vagyok
#4 lehet legközelebb ha unatkozok es ilyesmi helyre tevedek inkabb csak magamban probalom megoldani, mert ahogy most leirtad rajottem hogy nincs tul sok fogalmam a temarol, a kerdezotol meg bocsánat a rossz "megoldasomert"
Addig jó hogy kiszámoltad a kocka oldalát. Csak utána amit irogattál nem hiszem hogy a kérdezőnek világos, főleg hogy a gondolatmenetet nem mondtad el. Amúgy én nem pontozlak le, a mai világban figyelemre méltó, ha valaki önszorgalmából tanul.
De ha az én megoldásomat megértetted, akkor annak mintájára kiszámolhatnád azt, ha nem kockába, hanem hengeres edénybe van a víz. A víz magassága legyen egyenlő a henger átmérőjével!
Ha ez megy és érted, akkor már hasonló feladat ha lesz legközelebb, nyugodtan írhatod a jó megoldást. (Lehet hogy legközelebb szabályos háromszög alapú téglatest lesz az edény...)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!