Parabolás feladatok megoldása?
Emelt matekos vagyok, de elakadtam, mert amióta nincs suli, csak online, azóta nehéz és érthetetlen feladatokat kapunk segítség nélkül. Ha valaki meg tudja oldani, kérlek, segítsen nekem!:)
A negyzeteket sajnos nem tudom rendesen kiirni.
1. Írjuk fel az 𝑦^2=16𝑥 parabola azon érintőjének egyenletét, amely áthalad az 5𝑥−𝑦=7 és
2𝑥+𝑦=14 egyenesek metszéspontjain.
2. Egy parabola csúcspontja az 𝑦^2=4𝑥 egyenletű parabola fókuszpontjában van, fókuszpontja pedig a fenti parabola fókuszának az y tengelyre vonatkozó tükörképe. Hol metszi a két parabola egymást?
3. Számítsd ki a parabola és kör metszéspontjait, ha
pb: 𝑦=2𝑥^2−16𝑥+30
k: (𝑥−4)^2+(𝑦−5)^2=5
Köszönöm a segítséget!
Kattintgass a "T"-re!
1.
a) Meghatározod egyenletrendszer megoldásával a két egyenes metszéspontját. (M).
b) A adott (M) pontra illeszkdő összes egyenes (m) paraméteres egyenletét felírod.
c) A parabola és a paraméteses egyenlet egyenletéből alkotasz egyenletrendszert.
d) A parabola egyenletéből kifejezed x-t, behelyettesíted a paraméteres egyenletbe, kapsz egy másodfokú egyenletet.
e) A másodfokú egyenlet diszkriminánsa 0.
f) Ez egy másodfokú egyenlet m-re, ezt kell megoldani.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!