Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kosztolányi Dezső halotti...

Senki158 kérdése:

Kosztolányi Dezső halotti beszéd verselemzése?

Figyelt kérdés

Csak néhány támpontra lenne szükségem

Pl.: hogy mirol szol vagy hogy mi lenne a mondabivaloja :)

#Halottibeszed
2020. máj. 5. 20:43
 1/3 anonim ***** válasza:
87%

Most komolyan, szerinted miről szólhat egy vers, aminek Halotti beszéd a címe?

Számtalan elemzés van róla a neten. Mondjuk szerintem a verset is elolvashatod, nem hosszú, aztán írd le, amit gondolsz róla. Süt a kérdésedből, hogy arra se vetted a fáradtságot, hogy elolvasd.

2020. máj. 5. 20:56
 2/3 anonim ***** válasza:
87%
Komolyan kérdezed, hogy miről szól a halotti beszéd?!?!?!
2020. máj. 5. 20:56
 3/3 anonim ***** válasza:
76%

Szia!

Nem irodalomtudósként írok, úgyhogy ne vedd készpénznek (ha komoly dolgot szeretnél, írd be google-be, jó barátod :))

De mivel nagyon szeretem ezt a verset, gondoltam, írok valamit.

Gondolom az eredeti halotti beszéd megvan ("A Halotti beszéd és könyörgés a legkorábbi latin betűs, teljesen magyar nyelvű szövegemlék." [link] Picit tekerj le, jobb oldalon olvashatod modern nyelvezetben - nem muszáj végigolvasni, elég nehéz, de az uccsó sorait nézd meg)

Igazából a Kosztolányi vers számomra, annak ellenére, hogy halotti beszéd, nem szomorú. Persze a személy haláláról van szó, de nem a siránkozáson van a hangsúly, hanem felsorakoztatja, hogy milyen volt ő, tulajdonságait, szokásait, stb. És fontos, hogy nem magasztolja az egekig, mert nem kell tökéletesnek lennünk ahhoz, hogy mindenki egyedi és megismételhetetlen legyen. Gondolj arra, mikor egy családi beszélgetés során feljön egy elhunyt nagyszülő (mármint a beszélgetés során, témában, nem szószerint :"D) és szinte egymás szavába vágva emlékeznek meg a családtagok, hogy miket csinált, mi volt a szavajárása, akár milyen idegestő volt, amikor...stb...nem depresszív módon, hanem visszmerengve, mosolyogva. Nekem legalábbis ilyen érzést ad.

[link]

A vers alatt kb. az van, amit én írtam.

Most így visszaolvasva lehet nem nagy segítség, mert saját gondolatot írtam le, de hátha (egyébként próbáld meg elolvasni mégegyszer, hidd el, ha komolynak is tűnik, ez az egyik legemberbarátibb és átérezhetőbb vers, amit olvastam. Egyszerű és nagyszerű.)

2020. máj. 5. 21:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!