Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan kerülhetnek kalcium-...

Sinka Balázs01 kérdése:

Hogyan kerülhetnek kalcium- és magnéziumionok a vízbe? Mi a különbség a kemény víz és a lágy víz kémiai összetétele között? Sorold fel a kemény víz okozta problémákat! Miért alkalmas a trisó és a szóda kemény víz lágyítására?

Figyelt kérdés

Melyik módszerrel juthatunk biztosan lágy vízhez: forralással vagy desztillációval? Miért?

Fogalmazd meg, hogy mi a lényege az ioncserélő berendezések működésének!

Írj anyagismereti kártyát a nátrium-karbonátról és a nátrium-foszfátról! A kártyák elkészítésében segítenek a munkafüzetben található leírások.



2020. ápr. 29. 11:02
 1/1 anonim válasza:

A keménység a kétvegyértékű pozitív ionok töménységét jellemző szám. (Ca, Mg)


Ha ez kicsi, a víz lágy.


A desztillált (vagy ioncserélt) víz biztosan lágy, fordítva nem igaz. Mondjuk egy konyhasóoldat (NaCl aq) lehet lágy, de desztillált nem.


A desztillált víz nagyságrendekkel kevésbé vezeti az áramot, mint az oldott anyagokat tartalmazó, és elpárologva nem hagy maga után foltot.


Kemény víz okozta probléma: Csapok gyors vízkövesedése

Trisó: Kéntartalmi kivonja a túlzott mennyiségű ásványi sót


Ioncsere: víz fertőtlenítése, tulajdonképpen desztillált vizet készít.

2020. ápr. 29. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!