Hogyan kerülhetnek kalcium- és magnéziumionok a vízbe? Mi a különbség a kemény víz és a lágy víz kémiai összetétele között? Sorold fel a kemény víz okozta problémákat! Miért alkalmas a trisó és a szóda kemény víz lágyítására?
Melyik módszerrel juthatunk biztosan lágy vízhez: forralással vagy desztillációval? Miért?
Fogalmazd meg, hogy mi a lényege az ioncserélő berendezések működésének!
Írj anyagismereti kártyát a nátrium-karbonátról és a nátrium-foszfátról! A kártyák elkészítésében segítenek a munkafüzetben található leírások.
A keménység a kétvegyértékű pozitív ionok töménységét jellemző szám. (Ca, Mg)
Ha ez kicsi, a víz lágy.
A desztillált (vagy ioncserélt) víz biztosan lágy, fordítva nem igaz. Mondjuk egy konyhasóoldat (NaCl aq) lehet lágy, de desztillált nem.
A desztillált víz nagyságrendekkel kevésbé vezeti az áramot, mint az oldott anyagokat tartalmazó, és elpárologva nem hagy maga után foltot.
Kemény víz okozta probléma: Csapok gyors vízkövesedése
Trisó: Kéntartalmi kivonja a túlzott mennyiségű ásványi sót
Ioncsere: víz fertőtlenítése, tulajdonképpen desztillált vizet készít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!