Hogyan kell megoldani ezt a Fizika feladatot?
A levegő hűl, azaz nyomása csökkenni fog. A folyamat állandó térfogaton megy vége (erre utal a légmentes lezártság), azaz a p/T arány a folyamat előtt és után megegyezik. A hőmérsékletet persze át kell számolni Kelvinbe.
A kapott nyomás pedig egy 8 cm átmérőjű körlapra nehezedik (itt persze szívóhatásról van szó, ezért nehéz kinyitni a befőttes üveget puszta kézzel anélkül, hogy előtte levegőt engednénk alá), vagyis a nyomás definíciója alapján a nyomóerő egyenlő a nyomásszor felülettel.
Ehhez a feladathoz semmi más nem kell, csak az ideális gáz állapotegyenlete, illetve a nyomás definíciójának ismerete. Mindkettő benne van a tankönyvben, de a net is tele van vele.
Csak ezt a képletet találtam hozzá.
p=p0 + p0/273C*T=p0 * (1 + T/273C)
Nem képletet kell találni hozzá, hanem a fizika megfelelő részét kell megérteni. A képletek sem úgy születnek, hogy valaki megálmodja, mit hogyan kell kiszámolni, hanem alapelvekből és addig ismert összefüggésekből vezetik le őket.
Jelen esetben ideális gázok állapotváltozása a témakör, azon belül is állandó térfogaton végbemenő állapotváltozások (izochor állapotváltozás).
Lásd pl. itt:
Vagy itt:
Vagy itt:
...és még millió más helyen.
Én is csak annyit csináltam, hogy használtam a Google-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!