Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan kell megoldani ezt a...

Hogyan kell megoldani ezt a Fizika feladatot?

Figyelt kérdés
Egy befőttesüveget, melegen, légmentesen zárunk le kör alakú, 8cm átmérőjű fedéllel. Ekkor a bezárt levegő hőmérséklete 80C. A légnyomás állandó értéke 101kPa. Mekkora erővel nyomódik rá a fedél az üvegre, ha a befőttesüveg kihűl, és a belső hőmérséklet 20C-ra cökken le?

2020. ápr. 20. 14:22
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

A levegő hűl, azaz nyomása csökkenni fog. A folyamat állandó térfogaton megy vége (erre utal a légmentes lezártság), azaz a p/T arány a folyamat előtt és után megegyezik. A hőmérsékletet persze át kell számolni Kelvinbe.

A kapott nyomás pedig egy 8 cm átmérőjű körlapra nehezedik (itt persze szívóhatásról van szó, ezért nehéz kinyitni a befőttes üveget puszta kézzel anélkül, hogy előtte levegőt engednénk alá), vagyis a nyomás definíciója alapján a nyomóerő egyenlő a nyomásszor felülettel.

Ehhez a feladathoz semmi más nem kell, csak az ideális gáz állapotegyenlete, illetve a nyomás definíciójának ismerete. Mindkettő benne van a tankönyvben, de a net is tele van vele.

2020. ápr. 20. 14:40
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Még egy kis segítség: a szívóhatást természetesen a külső légnyomás, és a belül lévő levegő nyomásának különbsége adja. Ez a különbségi nyomás az, ami rászorítja a fedelet az üvegre. De ehhez először ki kel számolni a belső légnyomást, és ehhez kell felismerni itt azt, hogy a folyamat állandó térfogaton végbemenő állapotváltozás az üvegbe szorult levegőre nézve.
2020. ápr. 20. 14:43
 3/5 Silber ***** válasza:
100%
Nekem 611,59 N jött rá ki.
2020. ápr. 20. 14:43
 4/5 A kérdező kommentje:

Csak ezt a képletet találtam hozzá.

p=p0 + p0/273C*T=p0 * (1 + T/273C)

2020. ápr. 20. 15:04
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem képletet kell találni hozzá, hanem a fizika megfelelő részét kell megérteni. A képletek sem úgy születnek, hogy valaki megálmodja, mit hogyan kell kiszámolni, hanem alapelvekből és addig ismert összefüggésekből vezetik le őket.

Jelen esetben ideális gázok állapotváltozása a témakör, azon belül is állandó térfogaton végbemenő állapotváltozások (izochor állapotváltozás).

Lásd pl. itt:

[link]

Vagy itt:

[link]

Vagy itt:

[link]

...és még millió más helyen.

Én is csak annyit csináltam, hogy használtam a Google-t.

2020. ápr. 20. 16:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!