Hogy kell kiszámolni azt, hogy hány darab neutron van egy atomban?
Nem értem, mi a különbség aközött, hogy az atomszámból kivonva a rendszámot megkapjuk a neutronok számát és a között a módszer között, amikor az Avogadro számot alkalmazzuk (NA=N/n).
Én eddig azt hittem, hogy utóbbi esetben a darabszámot tudjuk kiszámolni, míg az először felvázolt módszerrel nem darabszámot kapunk, csak a neutronok számát. Vagy nem tudom pontosabban megfogalmazni.
Mindenesetre egy érettségi feladat kérdése úgy szól, hogy "Hány darab neutront tartalmaz a 235-ös tömegszámú 92-es rendszámú uránatom?"
Én itt azt hittem, hogy az NA=N/n összefüggést kell alkalmazni (s 8.58*10^23 db neturon jött ki), azonban a megoldókulcs csak a tömegszám-rendszám különbségéből kiszámolható neutronok számát adta meg (ami 143).
Engem csak az zavar össze, hogy akkor miért írták oda a darab szót, ha nem arra kíváncsiak?
Vagy rosszul gondolkozok?
Azt kérdezi, hogy 1 db atomban hány neutron van.
A válasz 143.
Kérdezhetné, hogy 1 molban hány db neutron van, akkor kéne szorozni 6*10^23-mal. De nem ezt kérdezi.
Ha egyetlen darab atomban 858 000 000 000 000 000 000 000 db. neutron van, akkor meg sem merem kérdezni hány db. proton és elektron kering még ott mellette...
Az Avogardo-számnak a proton és neutronok tömegéhez van köze:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!