A nyelvtan hazimban van egy mondat, amit elemezni kéne. Mi benne az allítmány? A mondat: Foglalkozása építészmérnök.
Mit állítok? Építészmérnök= állítmány. Mi? A foglalkozása= alany.
Eleve csak az alany elé teszel névelőt = a foglalkozása.
"Eleve csak az alany elé teszel névelőt"
Ez azért nem így van, pl:
Karcsi megette az ebédet.
Rejtett alany van a mondatban, vagyis személyraggal kifejezett alany.
A foglalkozása szó nem tudom milyen mondatrész, de biztosan nem alany.
Pedig a foglalkozása az alany.
Ha lenne benne név, akkor is az lenne az alany.
Pl. Peti foglalkozása építészmérnök.
Kinek a foglalkozása? Petinek. Ebben a mondatban sem a Peti nem alany, hanem a "foglalkozása"
Az ’építészmérnök’ egyértelműen állítmány (névszói méghozzá), ebben nincs vita a hozzászólók között.
A ’foglalkozása’ szerintem is alany. (És van egy rejtett, le nem írt birtokos jelzője is.)
1. válaszoló vagyok. Bővítsük ki a mondatot!
Péternek építészmérnök a foglalkozása.
Mit állítunk? Építészmérnök (állítmány)
Mi? A foglalkozása (alany)
Kinek? Péternek (birtokos jelző)
Fordítsd le angolra vagy németre, és gondold át, kérdező:
His occupation is architect.
Sein Betuf ist Architekt.
Így talán jobban látszik, hogy miért is a foglalkozása az alany. Igen a magyarban 2 "rejtett" dolog is van, az egyik hogy nem írja "kinek a...?" (A másik, hogy a magyar ezt névszói állítmánnyal fejezi ki, magyarul jelen idő E/3-ban nincs ige a mondatban.) Az ilyen mondatot, ahol a birtokos jelző (kinek a...?) hiányzik, de ott a birtokos személyjel ("-a") HIÁNYOS (bővített) mondatnak nevezzük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!