Dolgozat előtt állok (a héten) és gyakorlom a matekot. Mivel Tz nem csak ez az egy anyag lesz benne, de ezt az egyet nem értem sajnos. Tudtok benne segíteni? Hasáb-henger téma.
Az egyszerűbbeket meg tudtam csinálni, de a többit nem értem.
Leírnék 3db feladatot, amin már 2 órája vesződök, meg ami kijött valahogyan végeredménynek.
(1.feladat.) Egy szabályos háromszög alapú egyenes hasáb alapéle 10cm. A palást területe az alaplap területének négyszerese. Mekkora a hasáb felszíne és térfogata?
(Itt a háromszög területét kiszámoltam, az lett 43.30 és ugye ez 4x azaz 173.2 ez a palást, a magasságra nem jöttem rá hogy kell, néztem itt sok mindent, volt ahol ,,h,,-val jelölték a magasságot, ugye volt m-el meg a palástnál a téglalap b-része is lehet, meg már kiolvasni sem tudom miket próbálgattam számolni)
Aztán (2.feladat)
Egy kétliteres henger alapkörének átmérője 20cm. Milyen magas a henger ? Hány cm2 a henger felszíne ?
(3.feladat)
Egy 0,5m sugarú 4m hosszú henger alakú rönkfából a lehető legnagyobb térfogatú négyzetes gerendát kell kivágni. Hány m3 a hulladék ?
Első körben a 2. feladatot vállalom.
A henger térfogata: r²πm, ahol
r: az alapkör sugara
m: a henger magassága
r²πm = 2000 cm³
100 cm² * π * m = 2000 cm³
314 cm² * m = 2000 cm³
m = 6,37 cm
A felszín a két alapkör területe és a henger palástja. A palást hossza az alapkör kerülete, magassága a henger magassága, amit már kiszámoltunk.
Az alapkör területe: r²π = 10 cm * 10 cm * 3,14 = 314 cm²
A palást területe: 2rπm = 2 * 10 cm * 3,14 * 6,37 cm = 400 cm²
Az elsőhöz: megvan a palást területe.
Képzeld el, hogy kiteríted a palástot. Egy téglalapot kapsz, aminek egyik oldala a háromszög kerülete (ez ugyebár ismert). A magasságot úgy kapod meg, hogy a területet elosztod a háromszög kerületével.
A térfogat pedig alap*magasság
A harmadik:
A gerenda hossza ugyanaz lesz, mint a rönké.
Nézzük a kör felőli oldalát. Ebbe kell egy olyan négyzetet alkotnod, aminek a négy sarka érinti a kört.
Tehát a négyzet átlói akkorák lesznek, mint a kör sugara. Rajzold be ezt a két átlót, máris lesz négy derékszögű háromszöged.
Mindegyiknek a befogói feleakkorák lesznek, mint a kör sugara. Ebből ki tudod számolni Pitagorasszal a háromszög átfogóját. Ha megvan, ez a négyzet oldala. Ebből ki tudod számolni a négyzet területét, abból pedig a gerenda térfogatát.
És a végén ezt kivonod a rónk térfogatából, és máris megkapod a hulladék térfogatát.
Egyébként meg sokat segít, ha lerajzolod. Egy jó rajz fél megoldás.
És a rajzban keresd azt, ami összefügghet valamivel
Ahogy a másodikban a palást oldala a háromszög kerülete, a harmadikban meg azt, hogy tudsz játszani a háromszögekkel.
Bocs, itt elírtam:
"Tehát a négyzet átlói akkorák lesznek, mint a kör sugara. Rajzold be ezt a két átlót"
Szóval az átlók akkorák lesznek, mint a kör átmérője.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!