Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Melyik tényezőtől nem függ a...

Melyik tényezőtől nem függ a reakciósebesség?

Figyelt kérdés

A) A résztvevő anyagok anyagi minőségétől

B) Hőmérséklettől

C) Katalizátortól

D) A reakciót kiváltó körülménytől

Köszönöm előre a válaszokat!

2020. jan. 9. 13:28
 1/3 anonim ***** válasza:
Az első háromtól függ, a 4. válasz hülyén van megfogalmazva.
2020. jan. 9. 13:30
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, ezt a kérdést én is egy feladatról néztem
2020. jan. 9. 13:33
 3/3 anonim ***** válasza:
71%

Természetesen hamis a válasz, pontosabban a kérdés generálisan hibás.

Sokféle reakció van, és mindre más szabály vonatkozik.

A hó olvadásának van reakciósebessége. Az azonban nem függ a hó minőségétől, annál inkább a hőmérséklettől. Pontosabban ettől se, a különbségtől viszont igen. Egyes katalizátoroktól függ, másoktól nem. Ha az körülmény, hogy rátettem a kályhára, vagy megjött a tavasz (kisütött a nap), akkor attól függ. De számos kiváltó körülmény olyan azonos helyzetet eredményezhet, ahol a reakciósebesség azonos. Akkor mégse függ?

A kérdés csak akkor értelmes, ha konkrét reakcióról van szó, konkrét anyagok, katalizátorok és kiváltó körülmények esetén lehet egyértelmű választ adni. Ha általánosan "reakció", "anyag", "katalizátor" stb. szerepel a kérdésben, mindig lehet bármelyikre egyidejűleg igent és nemet mondani. Az ütközés hatására létrejövő reakciók például tipikusan nem függenek a hőmérséklettől. Egy csomó fajta reakciónak nincs katalizátora stb.

2020. jan. 9. 14:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!