Ha minden jól megy szeptembertől gépészmérnökire fogok járni, milyen könyveket ajánlotok, hogy jobban értsem majd az anyagot?
Hülyeség amit a tájékozatlan #1-es mond. Nem is értem, akinek fogalma nincs az egész képzésről, miért irogat baromságokat. Nevetséges, és teljesen félrevezeti a kérdezőt.
Első félévre ajánlom beszerezni Bárczi Barnabás differenciálszámítás, integrálszámítás c.könyveit. Már most nyáron elkezdheted őket lapozgatni, ha nem is, analízis zh-ra/vizsgára életmentő.
Másrészt meg lehet nézni a mintatantervet, a tárgyleírásokat. Ott van ajánlott szakirodalom. De ezeket nem feltétlen kell előre megvásárolnod, mert a könyvtárból is kikölcsönözheted. Illetve van egyetemi jegyzetbolt, ott is érdemes még időben körülnézni, értem ezalatt, hogy zh előtt legalább 3-4 héttel. (Volt már olyan eset, hogy elfogyott a keresett jegyzet, és zh előtt néhány nappal jött csak utánpótlás).
Ezenkívül megemlítendő, hogy a tárgyak honlapjain is szoktak fent lenni segédanyagok: labor mérési leírások, jegyzőkönyv sablonok, gyakorlati anyagok, előadás anyaga.
Amit még ajánlani tudok, ezt előre nyugodtan beszerezheted: valamilyen műszaki táblázat. Pl. Frischerz: Fémtechnológiai táblázatok. Ez azért jó, mert a fémipari szabványok kivonata benne van. Egy ilyen táblázatban az egész gépipar összefoglalója megtalálható: műszaki rajz, anyagismeret, gépelemek, gépgyártástechnológia, stb. Ezt több tárgynál is tudod majd használni, főleg tervezési feladatoknál.
Gondolom, nem csak ilyen könyveket szoktál olvasni, ill. ha igen, akkor szeretném, ha másféléket is olvasnál, hogy ne legyél szakbarbár, akinek semmi másról nincs fogalma csak a gépészetről. Ajánlok neked klasszikus könyveket, ezeket sem árt elolvasni.
Jack London könyveit, én ezekkel szerettem meg az olvasást.
Jack London: A vadon szava pl., vagy Lázár Ervin: Berzsián és Dideki - igaz, hogy gyerekkönyv, de egy gyerek a humora miatt meg sem érti.Ha még nem olvastad: Saint-Exupéry: A kis herceg - alapmű. Vagy Durrell: Családom és egyéb állatfajták , vagy Széchenyi Zsigmond: Ahogy elkezdődött - Afrikavadász volt Széchenyi Zsigmond, vagy végül: ez a leginkább fontos, hogy elolvasd: Gróf Andrássy Imréné: Ég a puszta - mindent megtudsz belőle.
#3: a kérdező nem szórakozásból akár most olvasni, hanem olyan anyagokat keres, amiből előre tud készülni.
Amit korábban ajánlottak: integrálása, deriválás, az hasznos. De nálunk ez pl. csak 2. féléves anyag.
Amit érdemes előre lapozgatni:
- Házkötő István: Műszaki 2D-s ábrázolás
- Dr. Csizmadia Béla-Nádori Ernő: Statikai
- Balla Sándor, Dr. Bán Krisztián, Dr. Lovas Antal, Szabó Attila: Anyagismeret (BME jegyzet, de pl. a GAMF-on is ez az egyik ajánlott irodalom)
Kovács József-Takáxs Gábor-Takács Miklós: Analízis
Emellett esetleg érdemes utána érdeklődni, hogy az adott suliban konkrét tervező programot oktatnak, vagy bármit lehet használni? És ahhoz keresni tutorialt.
"Gondolom, nem csak ilyen könyveket szoktál olvasni, ill. ha igen, akkor szeretném, ha másféléket is olvasnál, hogy ne legyél szakbarbár"
És a bölcsészek is olvasnak felsőbb matematikát, differenciálegyenleteket szabadidejükben?
Ha a kérdezőt szakbarbárnak tartod, akkor te meg bölcsészbarbár vagy?
"de egy reál tárgy ismerete nem tartozik az általános műveltségbe."
Már ne is haragudj, de ezt ki mondta neked?
És mi van akkor, ha én mondjuk tudom hogy 1456-ban volt a Nándorfehérvári diadal, vagy hogy az Árpádház 1301-ben halt ki III.Endrével, de cserébe elvárom hogy az alapműveltség közé tartozzon mondjuk a Thales-tétel, Pitagorasz-tétel, vagy pl. Newton I.törvénye?
Jó, ennél többet is tudok, mert ismerem mondjuk Thomas Mann műveit, de akkor legyen már a logaritmus is alapműveltség!
Mert ugye nem szabad egyoldalúan a humán oldalra billenteni az általános műveltséget jellemző mércét. Mert aki azt teszi, és pl. wc-t tisztít hipóval és sósavval egyszerre, az elemi kémiával sincs tisztában, oszt csodálkozik ha kap egy kis klórgázt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!