Szerintetek nagyon nehéz az érettségi? Csak tételek vannak vagy feladatsorok is? És miből van szóbeli meg írásbeli?
Szia, én két nap mulva szóbelizek, úgyhogy most elég húzósnak érzem :D de az írásbelikkel nem volt gondom. Mondjuk ez persze személy meg tanításfüggő. Ha pl jó tanáraid vannak és rendesen felkészítenek biztosan nem lesz olyan nehéz.
Írásbeli: matek
Magyar
Töri
Német
+ 1 választott (nekem média volt, abbol nincs szóbeli)
Szóbeli: Igazábol ugyanezek. Csak a matek nem(ha eléred a 25 pontot)
Én tegnap kaptam a bizit csütörtökön szóbeliztem!
Írásbeli: Magyar,Matek,Töri,Nyelv, és egy választott tantárgy
Szóbeli ugyan ez a matek kivételével ha írásbelin összeszeded a 25 pontot!
Hát tanulni kell, írásbeli nehezebb, szóbeli ha tanulod a tételeket könnyebb, több a segitség!
Írásbeli: magyar, matek, töri, idegennyelv
Szóbeli: magyar, töri, idegennyelv
Ezeken kívűl még kell egy ötödik tárgyból érettségizni, a legtöbb tárgyból szintén van írásbeli és szóbeli is (pl, fizika, kémia, föci, biosz, infó, szakgimiseknek a szakma), de vannak egyedibb tárgyak is, pl, társadalomismeretből nincs írásbeli, helyette megadott szempontok szerint egy beadandó dolgozatot kell összeállítani és mellette szòbelizni. Médiából szintén beadandó gyakorlati feladat van, mellette írásbeli, ott szóbeli nincs. Tesiből pedig értelemszerűen a gyakorlat vàltja ki az írásbelit, szóbeli viszont van.
A fő négy tárgyhoz visszatérve szerintem nem nehéz a középszintű érettségi. A matek a függvénytábla és a számológép segítségével egész jól megoldható. Magyarbòl egy szövegértési, egy szövegalkotási (érvelést vagy levelet kell írni) és egy vers vagy novella elemzős feladat van. A töri két részből áll, tesztet kell kitölteni és esszét írni. Nem nehéz, mivel rengeteg a forrás, egyes feladatok a lexikális tudás helyett a szövegértésre épülnek. Az idegennyelv már egy fokkal nehezebbnek tűnhet, mivel ott tényleg kell tudni a nyelvet B1 szintén. Legalábbis az ötöshöz mindenképpen.
A szóbelinél külön irodalomból, nyelvtanból és töriből a tanárok által előre megadott tételek / témakörök vannak, tærgyanként 20, időben megkapjátok, nem nehéz megtanulni, ráadásul töriből itt is van egy csomó forrás segítségnek. És van 15-15 perc felkészülési idő, amíg írásban kidolgozhatod a tételt. Az idegennyelv azért nehezebb, mert ott nincs felkészülési idő, rögtön beszélni kell.
Egyébként nem vészes az érettségi, jó esetben a középiskola 4 évében mindent elsajátìt a diák, ami az érettségire kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!