Abszolutórium megszerzése után pl június végével egyetem megszűnteti jogviszonyom akkor a jelenleg gyakornoki munkám is fel kell adnom? Vagy maradhatok oktober végéig amíg érvényes a diák?
"Egészségügyi szolgáltatásra jogosultság a diákigazolványra való jogosultság végéig jár, nem a hallgatói jogviszony megszűnéséig"
Ezt azért gondold át mégegyszer. Az TB csak addi jár amíg tanulmányi jogviszonyod van és nem a diákigazolvány lejártáig. A diákigazolványnak semmi köze a TBhez. Amíg nappali jogviszonyban vagy addig él a TB függetlenül attól, hogy vettél fel matricát vagy sem. Ahogy a tanulmányi jogviszonyod megszűnt. Tehát az államvizsga után. Akkor a diák már nem él. A TB az diploma megszerzése utána meg 40 napig él utána vagy te fizeted vagy a munkáltató.
Most talaltam egy 2017es cikket remelem ez van ervenyben meg midnig “A tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-ig érvényes azoknak a diákigazolványuk, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat. Ha a volt diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el – és más jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra –, akkor december 16-tól (a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében.”
Szoval decembertol kell nekem fizetni ,ha addig nem talalok munkat .
A 46 nap nem a diáktól van. Hanem tanulmányi jogviszony. Egyetemre jársz már nem középiskolába. A középiskolába jár odáig a diák matrica. Ha végzel az egyetemmel a diakod már utána levő napon nem él, hiszen nincs tanulmányi jogviszonyod.
A diákszövetkezetnel csak addig tudsz dolgozni amíg jogviszonyod van. A diákmunka jogviszonyhoz kötött és nem diákhoz. Passzív félévvel is lehet sok helyen dolgozni diakkent és akkor ugyebár nem jár a diák.
Tehát addig van diákod amíg nem végzel! Addig a napig. A jogviszonyig. És addig dolgothatsz. A TB van tovább kihúzva.
Bocsánat én tévedtem. Nem az államvizsgáznál szűnik meg a jogviszony.
Nftv. 59.§ (1) bek. (d) azon félév utolsó napján, amelyben a hallgató a végbizonyítványt (abszolutóriumot) megszerezte,
Tehát, végbizonyítvány után nincs jogviszony. Tehát TBt rá követően 47. napon már fizetned kell. A jogviszony megszűnése után nem vállalhatsz diákmunkát.
Így már megkaptad a kérdésre a választ.
A diákod se fog élni utána már.
Ne a közoktatás törvényt olvasd, hanem az nftvt, mert az vonatozik rád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!