Jelenleg hogyan működik a rezidens felvételi?
Az ÁEKK szokott csinálni egy összesített listát a rezidensi helyekről (de pl. múltkor néztem, hogy a Szegedi Egyetemhez tartozó helyek nem voltak benne, azokat az SZTE honlapján külön találtam meg). Meg van adva, hogy melyik szakirányból melyik kórházban hány hely van.
Mikor belépsz a szakképzésbe, akkor egyrészt szerződni kell az ÁEEK-val, mert az alapbéredet ők fizetik, akárhol is vagy rezidens, másrészt az adott kórházzal, mivel az extra juttatásokat (pl. ügyeleti díj) ők fizetik.
Emellett maga a szakképzés egy-egy egyetemhez tartozik, tehát egy csomó kötelezettséged van az egyetem felé is (havonta jelentőlapot kell leadni, hogy az adott hónapban hol dolgoztál, hol voltál gyakorlaton stb.).
Minden szakiránynak megvan a szakképzési terve, azaz hogy pontosan miket kell teljesíteni a képzés alatt. (Pl. én szülészet-nőgyógyászat szakirányon vagyok, de a törzsképzés alatt kellett sürgősségi gyakorlatot teljesíteni -mentőzés, reanimációs képzés plusz SBO-, trafós tanfolyamot, a szakképzési idő alatt kell mennem pl. urológiára, onkológiára is.)
A nehézség ebben az, hogy nem minden kórház akkreditált mindenféle képzési területen. Én mondjuk klinikán dolgozom, tehát helyben meg tudom csinálni az összes gyakorlatom, de aki a régióhoz tartozó kisebb kórházban dolgozik, annak bizonyos gyakorlatait a klinikán kell tölteni.
Jelentkezni pedig az adott kórháznál/klinikánál kell, ahova mennél. Elvileg van egy pontrendszer, nézik bizonyos szakmaspecifikus tárgyak eredményeit valamint a szóbeli eredményét is, de szerintem nagyrészt a szóbeli alapján döntenek mindenhol.
Ha nem vesznek fel, akkor így jártál, mész máshova. :D
Még annyi, hogy bátran add be olyan helyre is a jelentkezésed, ahol nincs meghirdetve hely, mert tudnak ők is igényelni rezidensi helyet neked. Nekem egyetlen egy hely volt, ahol megnézték az indexet, a diplomától meg teljesen független, hiszen az interjúk már meg voltak tavasszal, június-júliusban már minden kórház visszaszólt, hogy felvesznek-nem vesznek, miközben csak szeptemberben kaptam diplomát.
Volt ismerősöm, akit nem tudtak felvenni, ahova szeretett volna. Ő kezdhetett volna ugyanott, csak nem rezidensként, hanem klinikai orvosként, aztán később kapta volna meg (valószínűleg) a megigényelt rezidens helyet, de inkább elment dolgozni 1 szűk évig teljesen más területre (sokkal több pénzért).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!